A sarok (vagy kendra házak)

Az asztrológia képes részletesen és dinamikusan leírni a személyiséget, sok apró jellemzőjével, ellentmondásaival és fejlődési lehetőségeivel együtt. A horoszkópban ott van minden, csak tudnunk kell egy bonyolult képnyelvből szavakra fordítani a kódolt információt. Ez nem mindig könnyű és kitartó gyakorlást igényel.  Nagyon sokat tud segíteni, ha a képzeletünket használjuk és egy hétköznapi kép segítségével jutunk közelebb egy absztrakt fogalom megértéshez.

Kaptam egy kérdést és úgy döntöttem itt is közzéteszem a választ, hátha másoknak is segítségére lesz. A téma a horoszkóp sarok – vagy kendra házainak – pontosabb megértése lesz. A sarokházak az 1,4,7,10 horoszkópházak. Ezek a házak – az ÉN, a gyökerek, a külvilág, a hivatás területei – életünk alapdinamikáit mutatják meg.

Képzeljünk el egy lakóházat… Minden háznak van alapja, falai, ablaka, ajtaja, teteje. Ezek nagyon fontosak, ezek nélkül az elemek nélkül nem lenne HÁZ! A sarok – vagy kendra – házak, ugyanilyen sarkalatos meghatározói a személyiségnek.

A ház alapja

A ház ALAPJA a 4. horoszkópháznak felel meg. Erre a formára, területre épül a ház, igazából láthatatlan, de mégis nagyon meghatározó.  Az ALAP tartja a falakat és a tetőt! A 4. horoszkópházunkban mutatkozik meg minden, ami az alapszemélyiségünkhöz tartozik, ami a családi mintából szinte vérünkké vált, amit áthozunk a múltból és amire elkezdhetjük a jelenünket felépíteni. Pl. ha ebben a házban Vénusz áll, ez lehet egy olyan művészi képességnek a mutatója, amire ALAPOZNI tudunk, nagyon korán megmutatkozik, természetes késztetésként működik.

Az ajtó

A ház AJTAJA az 1. horoszkópháznak, vagy ascendensnek felel meg. Ahogy ki-be járunk az ajtón, úgy kell elképzelnünk az ascendensünk működését is. Bármi, ami belőlünk megnyilatkozik vagy bármi, amit integrálunk magukba az ascendensünk szűrőjén halad keresztül. Ha egy lakóháznak alacsony és szűk az ajtaja, csak kis dolgokat lehet bevinni rajta és csak lehajtott fejjel lehet kijönni belőle, vagyis nagyon is meghatározza a házban való élet minőségét! Pl. ha a Neptunusz az 1. házban áll, rózsaszín szemüvegen át tekintünk a körülöttünk áramló életre és nehéz a realitást látnunk. Szívesen tompítjuk az éleket, mossuk el a bántó határvonalakat.

A falak és ablakok

A ház FALAI és ABLAKAI a 7. horoszkópháznak felelnek meg. Ha egy lakóház ablakában szép virágok nyílnak, a vakolat színes és hibátlan, hajlamosak vagyunk arra következtetni, hogy ebben a házban biztosan vidám és jó emberek élnek… holott semmit nem tudunk attól, milyen a ház belseje és milyenek a lakók maguk. A 7. asztrológiai ház azt mutatja meg, milyennek látnak mások, mit mutatunk magunkról. Ha ebben az asztrológiai házunkban pl. a Mars áll, mások harciasnak, kihívónak fognak minket érzékelni. A hetedik ház mutatja meg a kapcsolódásainkat és társulásaink minőségét is. Pl. a 7. házban álló Szaturnusz zárkózottnak láttat minket – holott mi nem érezzük ilyennek magunkat – de emiatt nehezen vagy későn találjuk meg az igazi társunkat.

A háztető

A HÁZTETŐ a 10. asztrológiai háznak felel meg, ami az elérhető céljainkat, hivatásunkat mutatja. A tető a ház legmagasabb pontja, ahogy a 10. ház a törekvéseinket, haladásunkat jelzi. A tető stabilitása az, ami leginkább függ az alaptól, a jól beépített nyílászáróktól és az erős falaktól! Hiába jelződik a 10. házban nagy karrier lehetősége, ha a másik három kardinális személyiségrész gyengécske, nem lesznek tartósak a siker és egzisztencia „tornyai”. Ha felépülnek is, rövid időn belül ledőlhetnek.

A HÁZ hasonlatával kicsit közelebb kerültünk a sarokházak megértéséhez. Személyiségünk-háza még nagyon sok felfedezni valót rejt… A HÁZ belsejének, a padlás kincseinek és a pince titkainak mind-mind vannak asztrológiai megfelelői, csak ügyesen dekódolnunk kell a védikus képlet jelöléseket. Izgalmas munka, felfedezése önmagunknak és megértése másoknak.

sarok házak