Ezt az írást ajánlom azoknak is, akik nem asztrológia tanulók, de szeretnék megérteni életük legkeményebb kihívásainak az okát. Hogyan is jön létre a „függő karma”, miért lóg a fejünk felett és miért megkerülhetetlen a kiegyenlítése?

A karma szó jelentése: kerék, tett, cselekedet. Egyszerű szavakkal úgy is mondhatjuk: ha tettünk valamit, akkor annak egyszer megérkezik a következménye is. A karmát horoszkópban a Szaturnusz jelöli – szanszkrit neve Shani – ő „a tettek ura, aki lassan jár”.  Azért nehéz megértenünk, elfogadnunk a minket érintő korlátozásokat, mert térben és időben máskor és máshol helyezkedik el az ok és az okozat. Shani pontos könyvelő – és mint feljebb láttuk – „lassan jár”, így sokszor egyáltalán nem világos, miért van megnehezítve néhány életterületünk. Kicsit viccesen: ki emlékszik már arra a tál fügére, amit a 14. században egy firenzei piacon lopott, így most nagyon igazságtalannak érzi, amikor az olasz nyaralásán kirabolják! A karma kiegyenlítésére Shani először finomabb, majd keményebb lehetőséget kínál. Arra szólít fel minket egy bizonyos élethelyzet kapcsán, hogy TEGYÜNK meg valamit. Ez a valami olyan, amitől általában félünk, ami nehéz, kitartást, lemondást igénylő, nem szeretem dolog.

Hogyan indul el a karma kerék?

Hogyan kerülünk bele a körforgásba? Egy kis „háztartási” példán keresztül próbálom szemléltetni. A történetet tekintsük allegóriának, asszociáljuk belőle szabadon bármilyen más történetre.

Az indítóelem mindig a vágy – a horoszkópban a Ráhu képviseli, ő hozza mozgásba a dolgokat. (Ráhuról később még nagyon sokat fogok írni, mert rendkívül izgalmas figura).

Képzeljük el, hogy egy fárasztó hosszú hét után ülünk a dugóban hazafelé és az jut eszünkbe, milyen jó lenne egy nagy szelet, tejszínkrémes-diós torta. ( A vágy csak úgy bevillan valahonnan – Ráhu asztrál bolygó – csak úgy a fülünkbe suttogja, mire is vágyjunk.) Hazaérve eldöntjük, hogy tortát fogunk sütni! Két órán át sürgölődünk a konyhában, habot verünk, diót törünk, vajat habosítunk, majd betoljuk a sütőbe a nyálcsorgató alkotásunkat.

A következmény

Minden tettnek következménye van, a tortasütés elsődleges „karmája” a hegynyi mosatlan és a romokban heverő konyha! A vágy kielégítése után – ez a tortaevés – rögtön a karma kiegyenlítése következik, azaz a konyha takarítása. Ehhez már nincs akkora kedvünk, szívesebben elnyúlnánk a TV előtt. Ez az első szint: ha azonnal bevállaljuk a feladatot és beleállunk a konyhatakarításba, késő estére le is tudtuk a torta keltette karmánkat.

Mi van, ha szeretnénk elodázni ezt a „függő karmát”? Mostnincskedvem, majdholnapmegcsinálom… Ez a második szint. Másnap reggel már kicsit nehezebb a „karma”, mert minden beleszáradt az edényekbe, rádermedt a konyhapultra. Sokkal több munka, keserves áztatás, sikálás a halogatás következménye.

Sőt! Ha felmérjük a nehezített terepet és úgy döntünk, hogy inkább a férjünkre hagyjuk a piszkos munkát, újra egy szinttel súlyosbítottunk a karmán. A férjünk dühös lesz, veszekedni fogunk, esetleg földhöz vágunk 1-2 tányért, majd ő elrohan. Ezután már nem csak a mosatlan vár ránk, hanem az összetört tányérok, a lelki gyötrelem és a magány érzete is. Ennek lehet a lelki következménye az, hogy a jövőben félni fogunk a tortasütéstől, feszültséget és elutasítást érzünk, ha valaki kimondja a „torta” szót.

Eddig a példa.

Tehát látható, hogy keletkezhet karma mulasztásból – valamit meg kellett volna tenni, de nem tettük meg. Ehhez hozzáadódhatnak még mások kárára elkövetett tettek – érzelmi, fizikai bántalmazás, veszteség okozása – elkövetése is. A kiegyenlítés súlyosságának a megítélése is ezen a gradiensen mozog.

Mit mulasztottak az egyes jegyek (Szaturnusz jegybeli állása)?
 • Kos- nem cselekedett, nem harcolt, nem védett meg valakit vagy valamit
 • Bika- nem vigyázott egy értékes dologra esetleg pazarolt, nem óvott meg és nem gyarapított, amikor lehetősége lett volna rá
 • Ikrek- nem használta a józan eszét, elmulasztotta a tanulást, nem törekedett arra, hogy megértsen másokat és velük együttműködjön
 • Rák: elmulasztott tenni a családjáért, szüleiért, nem teremtett otthont és védettséget a hozzá közel állóknak
 • Oroszlán: elmulasztotta a vezetői felelősséget vállalni, nem bízott önmagában, elpazarolta a tehetségét
 • Szűz: elmulasztotta elvégezni a rábízott munkát, nem gondoskodott a testéről, a tisztaságról, nem tudott hasznos lenni
 • Mérleg: nem tartotta be a társadalmi szabályokat, szerződéseket, felrúgta a megállapodásokat, vétett a házasságban
 • Skorpió: nem tudott helyzeteket lezárni, amikor ennek ideje lett volna, nem élt a lelki erejével, gyógyítói képességével
 • Nyilas: elmulasztotta megosztani a tudását, utat mutatni az embereknek és hitet gyújtani a szívekben, nem vállalta a küldetését
 • Bak: kibújt a felelősség alól, a hivatását elhanyagolta, céljait szem elől tévesztette
 • Vízöntő: elmulasztatott tenni egy közösségért, nem dolgozott egy jobb jövő érdekében
 • Halak: nem tudott meghozni egy áldozatot, amikor megtehette volna, nem bocsájtott meg és tudott a feltétel nélküli szeretet szerint cselekedni
Ki ítél?

A „függő karma” kiegyenlítésének feladatai a halogatás, vagy az annak következtében elkövetett tettek súlyosságától függenek. De ki ítéli meg ezeket? A védikus mitológia szerint Shani, aki a tettek ura és jogában áll a büntetések kiszabására. A „büntetés” – inkább kiegyenlítésnek mondanám – lehet valaminek a pótlása, amit elmulasztottunk vagy súlyos esetben teljes korlátozás egy bizonyos életterületen.

Pl. ha valaki életeken keresztül nem vállalt felelősséget egy családért –mert a vágyai mindig csavargásba hajszolták – egyszer eljön az az élet, amikor több gyermeket is kénytelen bevállalni, ha szeretné, ha nem. Esetleg segítség nélkül kell megoldania egy család fenntartását, szülők gondozását, otthonteremtést. Súlyosabb esetben valamelyik gyermek lehet beteg vagy fogyatékos, aki rengeteg időt és energiát követel a szülőtől.

A horoszkópban a karma tényleges feladatairól magát a Szaturnuszt kell megvizsgálnunk. Melyik házban áll, barát vagy ellenség jegyében áll, retrográd-e, égeti-e a Nap, melyik házat aspektálja és őrá melyik másik bolygó van befolyással? Időzítésében pedig a Szaturnusz fő és alperiódsait, tranzitjait kell megfigyelnünk.

A tanácsadások során azt tapasztalom, hogy aki felismeri és megérti a karmikus feladatokat, jobban el tudja fogadni és könnyebben meg tudja oldani azokat.

Mert Shani nem csak kényszerít, de jutalmazza a kitartást, felelősségvállalást, szükséges áldozatok meghozását és elhozza a maga eredményeit. Ami addig nehézség volt, a folyamat végére támogató erővé, életünk egyik fő pillérévé válik.