Manapság egyre többet halljuk, hogy ő meg ő is traumatizált, narcisztikus, borderline, autisztikus és még 100 címkével ellátott lelki beteg. Hogy van ez, hogy mostanság ennyire elszaporodtak a lelki nyavalyák? Miért járnak egyre többen terápiára, pszichológushoz, coach-hoz, vagy más típusú segítőhöz?

Szerintem azért van így, mert ennek is eljött az ideje! Megnyílt egy új időminőség az érzelmi gyógyulásokra.

A háború utáni nemzedék ételért, házért dolgozott, ez volt a fókusz számára, nem sokat foglalkozhatott „nyavalygással”. A következő nemzedékeknek egyre kevésbé kellett már a puszta létfenntartásra koncentrálni, így egyre fontosabbá válhattak az érzelmi kérdések. Azoknak, akiknek a lelkükkel is van energiájuk foglalkozni, már biztosan nem kell éhezniük és van meleg szobájuk. Nem kell attól tartaniuk, hogy egy hódító hadsereg rájuk gyújtja a házat és menteniük kell a puszta életüket. A túlélési piramis alján lévő fizikai szinten – étel, menedék, biztonság – mára többnyire túljutottunk, így elérkezhetett az érzelmi szint megdolgozása. (Aki ezzel is készen van, jöhetnek a szellemi szintű kihívások)

Egyre többen – nők és férfiak is – esnek neki a munkának, hogy kiássák lelküket évszázadok lelki sérüléseinek törmeléke alól. Senki nem tudja, milyen vastag a traumák rétege és hogy egyetlen életben a végére lehet-e érni a rehabilitációnak?

Halak-Szűz tengely

Az viszont biztos, hogy most ennek ideje van!  A Halak-Szűz Ráhu-Ketu tengely a legérzékenyebb energiapár a zodiákuson. A Ráhu 2023 novembertől 2025 májusig gondoskodni fog róla, hogy érzékenyek legyünk, sőt túlérzékenyek! A kontrolállhatatlan érzelmek, indulatok feltörnek, akár egy gejzír és megfullasztnak emberi kapcsolatokat, eláztatnak családi ünnepeket és beszivárognak a munkahelyekre is. A munkába álló új nemzedéknek már az is fontos – ha nem fontosabb – hogy érzelmileg is komfortos legyen a munkahelye és az érzelmi igényeit is vegyék figyelembe.

Halak Ráhu

Asztrológiailag a folyamatot a 2022-ben Halakba lépő Jupiter-Neptunusz nyitotta, most a Ráhu folytatja, majd 2025-től a Szaturnusz kb. 2 éves áthaladása tisztázza le.  De a folyamat ezek után sem áll meg, hiszen a Neptunusz hosszú évekig a Halakban halad és támogatja az oldásokat.

Ideje van a lelki igények előtérbe kerülésének társadalmi szinten is. Egyre többen érzik, hogy ez most fontos és időt és energiát kell tenniük az érzelmeik gyógyításába is. Mások azt érzik, hogy egyedül nem tudnak megbirkózni a helyzettel, segítőhöz kell fordulniuk önmaguk és a folyamataik megértéséhez.

Ezzel együtt sem könnyű tolerálni a jelenlegi Halak Ráhut, mert ő aztán a végletekig képes felkorbácsolni az érzelmi témákat. Ráfuttat a rejtett sebeinkre, mélyen eltemetett sérelmeket túr fel a tudatalattiból. Egymás után hullnak ki a csontvázak lelkünk képzeletbeli szekrényéből.

De ne haragudjunk rá, hanem legyünk okosabbak, mint ő. Dolgozzunk a felbukkanó érzelmi kérdéseken egyedül vagy segítséggel, ahogy jónak érezzük. Semmiképpen ne zárjuk be és ne zárjuk ki a világot az életünkből, mert az nem fog enyhüléshez vezetni. Csak az kíván gyógyulást, ami beteg és az akar világra jönni, ami még nincs tudatosítva.

Az addikciókra vigyázni!

Amire viszont nagyon figyelnünk kell a Halak Ráhu alatt (is), az a függőségek kérdése. A fájdalom, a lelki gyötrelem enyhítésére sok menekülő út kínálkozik a mai világban. Ne higgyük, hogy csak az alkohol és a drogok vezetnek függőséghez, bár biztosan ezek a legkárosabbak. A menekülés a virtuális világba, rövid videók nézése és az „Instázás” lehet sajnos nagyon additív és méreg is a személyiségnek.

A Ráhu jelenleg az intelligens Revati naksatrában halad, ahol a Merkúr – kibeszélés, megértés, kapcsolódás – nagy szerephez juthat. Augusztustól viszont a Ráhu Halak szaturnuszi területére lép át, ami nehezebb, keményebb lelki munkát igényelhet. Addig is figyeljük magunkat és a környezetünket, oldjunk és tisztítsunk, ahogy ezt a Halak-Szűz tengely megkívánja tőlünk.