Ez az írás a Keturól fog szólni – aki a mitológia szerint a fej nélküli test – és szintén nagyon fontos szereplője a védikus horoszkópnak. A Ráhu (korábbi írás itt) jeleníti meg a vágyat, a vonzást, hogy a fizikai világba reinkarnálódjunk. Vonz, mert új, mert ismeretlen, ezért izgalmas, színes számunkra. Hajszoljuk egész életünkben, sokat tapasztalunk az általa jelzett energiában, de igazán sosem érjük el. Amikor idősebbek és – jó esetben – bölcsebbek leszünk, megértjük, hogy ez a földi vágy is csak egy illúzió volt… Így ununk rá az aktuális vágyunkra és a következő inkarnációban a Ráhu témából Ketu téma lesz. Miután megismertük, nincs rajta mit felfedezni, elveszíti a ránk gyakorolt izgalmát, varázsát.

A Ketu pontosan szembenáll a Ráhuval, jelezvén a két árnyékbolygó összetartozását. A vágyott és a már megunt, az anyagi és spirituális dolgok egymás rovására való növekedésének dinamikáját jeleníti meg a két Graha.

A Ketu – a fej nélkül maradt test- táplálkozni, növekedni, sőt gondolkodni sem tud, csak zsigeri ösztönei vannak. A horoszkópban a Ketu sokszor észrevétlenül működik, egyik alapja, erőforrása a személyiségünknek. Egyszerűen csak VAN, de már nem fejlődik, nem növekszik tovább, az évek múlásával lassan elhalványodik. A Ketu kulcsszavai a következőek: legmélyebb múltbeli tanulságok, ösztönös, legöregebb, transzcendens, spirituális, leválasztó, közömbös, unott.

meditáció

A „Ketu élmény”

 

Ha elképzeljünk, hogyan élnénk egy pici hegyi kunyhóban a világtól elzárva, csak a legszükségesebbekkel felszerelve, akkor gondolatban egy „Ketu élményhez” jutunk. Miután nincs ott semmi, amit megvehetünk, birtokolhatnánk, nincs körülöttünk senki, akire figyelmet kellene fordítani, nyilván lenne időnk meditálni és a lelkünkkel törődni. Emberi kapcsolatok híján az Istennel való kapcsolatot keresnénk. Így biztosan közelebb kerülnénk a megvilágosodáshoz, a megszabaduláshoz- a moksához.

Milyen a Ketu befolyása alatt álló személyiség? (Ketu az ascendensen, Ketuval együttálló születésuralkodó, több bolygó ketus naksatrában stb.)

Ketu

 

Miről ismerjük meg?

 

Külsőleg lehet kicsit zilált, külsejére keveset adó, de lehet feltűnően vékony ember is. Biztosan nem követi a legújabb divatot, a ruhadarabjai nem mindig illenek össze. Az a külső szemlélő benyomása róla, hogy nincs igazán a testében, valahol messze jár. A világ csillogása, anyagi és testi csábításai hidegen hagyják. Nehéz bármilyen hétköznapi dologgal motiválni, nem szívesen tanul új dolgokat és nehezen koncentrál a jelenre.

Az ő igazi értéke a filozofikus mélysége, ösztönös spiritualitása, érett bölcsessége. Képes hozzáférni előző életei összegyűjtött tudásához és ez a múltbeli befektetés most hozza el számára a nyereséget. Ahogy idősödik, egyre inkább elszeparálódik, kevés barátja van és a családtól, rokonoktól is egyre távolabb kerül. A Ketu tüzes, harcos jellegű ezért a ketus személyiség kiáll az igazáért, harcra mindig készen áll.

Szélsőséges esetben (negatív sugárzások esetén) a Ketus személy hajlamos a függőségekre, dohányzásra, szerhasználatra. Erős belső bizonytalanságát az asztrális entitások kihasználják, finom, de állandó befolyást gyakorolnak rá. A hétköznapokban viselkedhet esztelenül (hiszen a Ketu fejetlen), válhat különccé, bizalmatlanná. A rosszul álló Ketu rendezetlen anyagi életet, pénztelenséget és sajnos teljes lecsúszást is eredményezhet.

A ketus naksatrák (Asvini, Mágha, Múla) a tűzjegyek elején helyezkednek el, felfokozva a Ketu forró, tüzes jellegét. Ezért fordul elő több súlyos bőrbetegség, gyulladt pattanás, vérző seb annál, aki érintett a felsorolt naksatrákban.

spirituális

A Ketu dásája

 

A Ketu 7 éves periódusa – a Vimsottari dasa rendszerben – nagy bölcsességet, spirituális hozzáállást, – ezek hiányában- veszteséget, kényszerű elengedéseket hozó időszak. Akinek 48 éves kora után következik el, talán könnyebben átvészeli. De gyermekkorban, fiatal felnőttkorban egyáltalán nem aktuálisak még a kulcsszavai, ezért fájdalmas, nehéz tapasztalatokat hozhatnak. (a dása periódusok kezdőpontját a Hold helyzete határozza meg, mindenkinél máshol kezdődik az „időszámítás”.)

Összegzésként: az, hogy a Ketu leválaszt-e minket vágyott dolgokról, vagy a karmikus múltban összegyűjtött kincsekhez segít hozzá, azt csak a horoszkópban elfoglalt helyének, a vele együttálló bolygók és az őt ért sugárzások együttes elemzésével tudjuk meghatározni. Egy dologgal biztosan számolhatunk: mire a két árnyékbolygó 48 éves korunkra megérik, jobban értjük az általuk jelzett késztetéseket, így már kevésbé tudnak rángatnak minket.

 

 

Előző: A lelki dolgok ideje