Szabályozza vízháztartást, a szövetek szilárdságát növeli, a gyógyításban jelentős szerepe van. Túlzott mennyiségben nem jó a vastagbélnek, az egész testben összehúzódásokat, elzáródásokat okoz.
  • hőhatása: hideg
  • ezen elemek alkotják: levegő, föld
  • csökkenti a kaphát, pittát
  • növeli a vatát
Mindenkinek közepes mennyiség szükséges belőle, de legkevésbé a vatáknak van szükségük rá. A fanyar gyógynövények képviselői: széles levelű útifű (keserű is), borágó (édes is), apróbojtorján (keserű is), medveszőlő (keserű is), lucerna (édes is), A gyümölcsök közül fanyar íz hatásúak: málna, füge (édes is) gránátalma (keserű és édes is). Fanyar zöldség a karfiol és a tejtermékek közül a kefir (keserű is). A levélzöldségek, saláták legtöbbje fanyar! Ennek a kategóriának rengeteg képviselője van: a fejes saláta, rukkola, mángold, spenót, madársaláta, mizuna, pak-choi, római saláta, jégsaláta, stb.