A gyógyításban leginkább ezt az ízt használjuk! Túlzott mennyiségben nem tesz jót a szívnek, és túlságosan hűti a testet. Kis mennyiségben mindenkinek szüksége van rá, de nagyobb mennyiségben kimerítheti a szervezetet. A pitták tolerálják a legjobban, de a vaták nagyon óvatosan használják.

 

  • hőhatása: hideg
  • ezen elemek alkotják: levegő, éter
  • csökkenti a kaphát, pittát
  • növeli a vatát

Méregtelenít, csökkenti a testsúlyt, már kis mennyiségben is erős hatású. Keserű ízek legismertebb képviselői a kamilla (csípős is), a bodzavirág (fanyar is), pitypang (édes is) és a körömvirág (csípős is). Tisztítanak, purgálnak: üröm (csípős is), bojtorján (csípős is), tárnicsgyökér, orvosi pemetefű (csípős is), katángkóró, zsurló (édes is), ezerjófű (csípős is), fehér fűzfa, szenna, kankalin, kender, komló (csípős is), orbáncfű (csípős is), rebarbara, sárgabarack mag (édes is), szemvidítófű, tárkonyüröm (csípős is), vörös here(édes is). A dohány (fanyar is) és a kávé is keserű!