A túl sok gyomorsav maró érzete sokaknak okoz kellemetlenséget. A másik véglet a túl kevés gyomorsav, aminek hosszabb távon reflux és légúti betegségek lehetnek a következményei.

Ezt az utóbbi állapotot járom körül ebben az írásban.

A gyomor a Rák jegyéhez tartozó terület a testünkben. A gyomor fogadja be a táplálékot, rugalmasan tágul és összehúzódik bizonyos határok között. Lelki értelemben is a befogadást szimbolizálja, „nem veszi be a gyomra” mondjuk, ha valaki nem tud egy érzelmi helyzettel azonosulni.

A Rák vizes jegy, ezért az analógia szerint a gyomor víz energiájú terület. Az ájurvéda szerint is így van, hiszen a gyomor a kapha dósa (víz) székhelye.

A gyomorba kerülő táplálékot a gyomorsav emészti, ami a tűz elem megjelenése, egy víz elemű helyen (gyomor). Rendkívül fontos ennek a tűznek az intenzitása! A túl sok tűz túl sok savat eredményez, aminek gyomorégés a kísérője. A túl kevés tűz gyenge gyomornedveket, tökéletlen emésztést, a gyomorszájon élősködő baktériumok elszaporodását, majd refluxot idézhet elő. A nyitott gyomorszájon keresztül kiszabaduló gázok hosszútávon gyengítik a tüdő és a légutak energetikáját és sokféle légúti betegséghez vezethetnek.

A gyomorsav megfelelő erejét a tűz-víz energiák egyensúlya adja! Ha a túl sok víz energia gyengíti a tüzet, akkor savhiányos állapot áll elő.

Az ájurvéda szerint a gyomorban felduzzadt ártó víz végül kilép a gyomorból és a vízpályák mentén tüneteket okoz. Ezek például a sok váladékkal járó betegségek. A váladék felköhögésével és a sok orrfújással tulajdonképpen az ártó víztől igyekszik szabadulni a testünk.

Sokat segíthetünk a nyálkás betegségeken azzal, ha fokozzunk a gyomorban lévő tüzet csípős és savanyú ízekkel. Ezért annyira hatékony a gyömbér, a fokhagyma, a cayani bors megfázás esetén. Az almaecet és balzsamecet is segítség lehet a gyomorban lévő tűz fokozására.

Az ájurvéda tradicionális kezelése az ártó víz csökkentésére a „hányás terápia”. A mi kultúránkban ez talán kicsit ijesztően hangzik, de a módszer nagyon hatékony, hiszen a problémát a gyökerénél kezeli: a kapha dósa székhelyét (gyomrot) tisztítja meg az ártó víztől.

Anyaként én is gyakran tapasztaltam, ha a gyerekeim egy megfázásos betegség során hánytak, utána sokkal jobban lettek és gyorsan kitisztult az orruk.

Az ájurvéda logikáját követve olyan mélyen fekvő okokat tárhatunk fel, amit talán sosem társítanánk egymáshoz. Így egy megoldhatatlannak tűnő betegségre is találhatunk olyan megoldást, amire egyébként nem gondoltunk volna.