Gyógyítók, orvosok, természetgyógyászok gyakran találják szembe magukat azzal a jelenséggel, hogy a hozzájuk forduló páciens a kezelések ellenére nem gyógyul. Az illető beteg rendszeresen érkezik gyógyításra, sőt többféle módszert is kipróbál, de hiába minden, nincs előrelépés.

A betegségnek az emberek életében többféle szerepe is lehet. Van, amikor a betegség alázatra tanít, segít befelé fordulni, elmélyít vagy megállít egy olyan úton, ami már nem szolgálja a fejlődésünket. Ha megértjük a betegség szerepét, korrigálunk, akkor a betegség mintegy magától eltűnik.

Amikor semmi nem segít a gyógyulásban, azon is érdemes elgondolkodni, hogy a gyógyulni vágyó valóban meg akar-e gyógyulni?  A betegség esetleg nem csupán egy alibi-e? Sőt olyan beteg is van, akinek egyfajta haszna származik a betegségéből és ezért nem tud meggyógyulni. Tudom, kegyetlen feltételezés ez, de sokszor a betegséget támogató indíték a szenvedő ember számára is rejtve van. Ha sikerül felismerni egy ilyen láthatatlan belső betegségtámogató erőt, már könnyebb elbánni vele, feltéve, ha a beteg valóban le akar számolni a betegséggel…

Íme, a lista a rejtett betegségtámogató erőkről – a teljesség igénye nélkül – amolyan gondolatébresztőnek:

  • Van, aki a betegsége által jut törődéshez, gondoskodáshoz, anyáskodáshoz. A gyerekek gyakran vetik be ezt a titkos fegyvert, ha anyahiányuk van.

  • Van, akinek a betegség a „témája”, erről beszélhet, és ezáltal figyelnek rá mások. Ő ettől lehet különleges. Ők képezik a panaszkodók széles táborát.

  • Olyan is van, akinek anyagi haszna származik a betegségből. Az ilyen ember biztosan nem akar meggyógyulni, mert így elveszít egy anyagi támogatást.

  • Valaki az élet harcai elől menekül, azért marad benne az elesett állapotban. Konfrontálni, küzdeni nem könnyű, néha a könnyebb út a betegség. Egy betegtől senki nem várja el, hogy harcoljon.

  • Olyan is akad, aki nem akar dolgozni.  Aki beteg, az nem tud dolgozni!

  • Sajnos van olyan is, aki lelki zsarolásra, manipulációra használja a betegségét. A lelki terror, a lelkiismeret-furdalás gerjesztése eszköz egy másik ember sakkban tartására.

  • Valaki a betegségétől válik szabaddá! Nem tud dolgozni, nem kell nap mint nap a munkahelyre bejárni. Felszabadul az idő és a kötelezettségek nyomása alól.

  • Támogatásért, szeretetért is sokan tartják magukat elesett állapotban. Ez az úgynevezett „szegény én” játszmája.

Ha végignézzük a sort, szinte mindegyik megnyilvánulás egyfajta energiagyűjtés.  Mindnyájunkkal előfordul, hogy bizonyos időszakokra, figyelemre és törődésre van szükségünk. Ez nem is baj, hiszen emberek vagyunk és mindenkinek lehetnek rosszabb periódusai. Akkor érdemes kíméletlenül őszintének lenni magunkkal, ha egy hosszas betegségből nem gyógyulunk, pedig látszólag mindent megteszünk a gyógyulásért.