Ez a sorozat arról szól, hogy azok a természeti jelenségek és törvények, amit megfigyelhetünk magunk körül, bennünk is működnek, csak nemigen gondolunk rá. Az első részben a hideg-meleg mozgásáról írtam, ez a bejegyzés pedig a bélrendszer és a termőföld párhuzamát elemzi. Az írás második felében a székletről írok nagyon is realista megközelítésben, tabuk nélkül.

Nem kell ahhoz mezőgazdasági szakembernek lennünk, hogy magunk elé tudjuk képzelni a jó termőföld képét. Mindenki ültetett már valamit életében (nagyon remélem), amikor belemarkolt a talajba. A föld akkor jó, ha puha, morzsalékos, nedves. Ezt látjuk kívülről, de mikroszkóp alatt a jó talaj él, milliárdnyi élőlény szövi át. Ezek az élőlények lebontanak, átalakítanak, információt közvetítenek, vagyis mindegyik végzi a saját munkáját. A hangsúly itt a munkán van!

A zodiákus jegyei közül a munkavégzést, szétválasztást, rendszerezést a szűz jegyéhez társítjuk (föld jegy) és a szervrendszerek közül éppen a belek tartoznak hozzá. A belekben szintén parányi élőlények sokasága dolgozik – mint a talajban- ezt az életközösséget hívjuk bélflórának. Azt is jól tudjuk, hogy az egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a jelenlétük.

Ha visszatérünk a termőföld példájához, megérthetjük, mivel teszünk jót a bélflórának. Láttunk már nyáron kiszáradt, kicserepesedett földet? Pontosan így érzik magunkat a beleink, ha a tűz (pitta) égető és levegő (vata) szárító hatásának vannak kitéve. Különösen a vatákra jellemző székrekedéses állapot mögött a „szárazság” áll a háttérben. A székletürítés nehéz, akár fájdalmas is lehet. Nagyon sokat segíthetünk ezen a kellemetlen állapoton növényi olajokkal. Leginkább a szezám olaj az, ami kincset ér a szárazság kezelésében, de akár az olíva is megteszi. Az olajtól a széklet „csúszós” lesz, sokkal könnyebbé válik az ürítés és a végbéltájéki repedések is könnyebben begyógyulnak.

A másik véglet az, amikor mindig esik az eső és túl sok a nedvesség a talajban. A nedvesség kedvez a gombák szaporodásának, rohadás indul el. A hideg-nedves jellegű kaphákra sokkal inkább a nagyobb mennyiségű nyálkás széklet lehet a jellemző. Az elhúzódó hideg és nedves állapot a bélrendszerben a sarjadzó gombáknak (pl Candida) kedvez, ami azután egészségügyi problémák sokaságát idézheti elő. Ennek az állapotnak a kezelésére a nagyobb mennyiségű melegítő fűszer használata lehet az egyik megoldás.

Az a helyzet, hogy a 21. században valahogy nem divat már a székletünkkel foglalkozni. A vízöblítéses WC-ben egy másodperc alatt eltüntetjük, mert szagot okoz és egyébként is rohanunk tovább. Pedig a székletnek nagyon fontos öndiagnosztikai értéke van! A megfelelő színű, szagú, állagú, formájú széklet jó emésztésre és egészséges bélrendszerre utal. A széklet feladata az is, hogy feszesen tartsa a beleket, ezzel mintegy stabilizálja a testet.

Hogy milyen a megfelelő széklet? Amolyan egybefüggő hurkaformájú, nedves, barna, jellegzetes szagú. Mindennapos ürítéssel, lehetőleg a reggeli órákban.

Minden ettől eltérő jellemző valamilyen kibillentségre utal. Nem jó, ha bogyós vagy ha túl híg. Nem jó a nyákos, netán véres. Nem jó a túl sárga vagy ha emésztetlen darabos ételmaradékok vannak benne. Végül a székletnek van szaga, de nem jó, ha bűzös. A bűz árulkodó jel arra, hogy nincsenek rendben a dolgok a belekben.

Hippokratész örök érvényű mondásával zárnám ezt az „illatos” témát, miszerint: „A halál a belekben lakozik”. Hatalmas bölcsesség ez még ma is! Mindenkit arra biztatok, hogy ne legyünk finnyásak és ne húzzunk le egy pillanat alatt egy fontos diagnózist a süllyesztőbe. Keressünk megoldást arra, ami nem tökéletes, mert mindig van megoldás.