Babot főzni mindenki tud, minek erről írni? Amikor tavasszal elültettem a kertembe a különféle babokat, már akkor gondoltam rá, hogy egy bejegyzést megér ez a téma. Azért gondolom így, mert sokan kerülik a babokat – hogy is fogalmazzak szépen – a durrogtatás miatt…

Nem feltétlenül kell ennek a kellemetlen utóhatásnak bekövetkeznie, amennyiben néhány apró trükköt bevetünk a babok főzésénél. A hüvelyesek értékes tápanyagokat tartalmaznak, fokozatosan szívódnak fel, a fehérjetartalmuk magas ezért nagy megbecsülést érdemelnek. Jó alternatívái lehetnek a húsnak, ami különösen fontossá teszi őket. Ha most augusztus végén elmegyünk a piacokra, szebbnél-szebb, színes és méretében is változatos babot találunk.

Továbbiakban a száraz hüvelyesek főzéséről írnék, mert az év nagyobb részében ezekhez lehet hozzájutni. A hüvelyesek problematikája a levegő (vata) minőség jelenléte, amitől a főzés során meg kell szabadulnunk (különben a „levegő” kellemetlen szagok kíséretében távozik a bélrendszerből).

A kulcs természetesen az áztatás, amit már a nagyanyáink is tudtak. Jó, ha legalább 24 órán át áztatjuk a babokat, mert akkor nem csak megpuhulnak, hanem a csirázás is megindul bennük. Egészen átalakul a belső szerkezetük, emiatt az emésztőrendszer könnyebben megbirkózik velük. Az áztatóvizet többször cseréljük le és a végén öntsük ki.

A második fontos szabály, hogy só nélkül és fedő nélkül kell kezdeni a főzést. Ha nem fedjük le a babot, a főzésnél kiszabadul a „káros levegő minőség” egy része és távozik. Érdemes egy jó adag köménymagot (vagy római köményt) is tenni a főzővízbe. Szánjunk időt az étel elkészítésére és csak akkor sózzunk, ha már majdnem készen van. A főzés legutolsó szakaszában tegyünk ez ételhez almaecetet, ami tovább fogja javítani az emészthetőséget.

A vaták különösen figyeljenek a fenti tanácsokra és csak mértékkel fogyasszanak hüvelyeseket. A pitták és kaphák részére viszont nagyszerű fehérjeforrás és nagyon is ajánlott étel.

Nem javasolt a babok, lencsék, borsók fogyasztása legyengült állapotban vagy idegrendszeri problémák esetén (vata kibillentség). A kisgyermekek 1,5 éves korig nem igazán tudják feldolgozni a keményebb héjú hüvelyeseket.

Jó ha tudjuk, hogy minél nagyobb szemű egy bab, annál nagyobb munka az emésztőrendszer számára a feldolgozása, ezért a nagy szemű babokat kell a legtovább főzni.

A babok édes-fanyar íz hatásúak, csökkentik a vércukrot, jótékonyan hatnak a vesére (sok képviselőjük vese alakú) és a hólyagra is.