A három erőfonal (Gúna) megzavarodása esetén az energiák felhalmozódnak és ártóvá válnak. Az ártókat dósának nevezzük. Ők az ősanyag megnyilvánulásai a fizikai testben. Az Ájurvéda fő célja ezeknek az ártó erőknek a csökkentése, ezáltal a betegségek megelőzése.

A vata dósa a felhalmozódott levegő erő, a pitta dósa a felhalmozódott tűz erő, a kapha dósa az elhatalmasodott vízerő. A dósák egyfajta testnedvnek tekinthetők, amelyek kapcsolatot teremtenek a test fizikai és nem fizikai részei között. A dósák határozzák meg a felépítés, az átalakítás, és a lebomlás folyamatait az emberi szervezetben.

A elhatalmasodott dósa először lelki-érzelmi tüneteket, később fizikai betegséget hoz létre.

Nem születünk „tiszta lappal. A védikus képlet jó támpontot nyújt abban, hogy létbe lépésünkkor milyen arányban hordozzuk az irányítók jellegeit. A statisztikák szerint legkevésbé fordul elő, hogy egyenlő mennyiségű vata, pitta, kapha keveredik bennünk. Vannak akik nagyon erősen „egyfélék”, azaz egy-dósásak. A legtöbb ember két-dósás típus, ahol az egyik dósa enyhén dominál.

Az alkatunkban megjelenő domináns dósa hajlamos leginkább felszaporodni.

A bennünk leginkább domináló dósára kell leginkább figyelnünk. Ettől függetlenül mindhárom erőt egyensúlyban kell tartanunk, mert bármelyik kibillenhet életünk valamelyik szakaszában.