Ahogy ígértem, elkezdem a testnyelv-tolmács sorozatot az első témával.

(Aki esetleg lemaradt volna arról mi adta az ötletet ezekhez az írásokhoz, itt el tudja olvasni.)

„Mit ajánlanátok annak, aki átesett covid fertőzésen és tüdőgyulladáson, de még mindig fullad, köhög?”, tette fel ezt a – sajnos nagyon aktuális- kérdést egy hölgy.

Kb. 300 válasz érkezett, aminek az összesítése után a következő sorrend állt össze:

6.hely: propolisz-cseppek

5.hely: fokhagyma, fokhagyma kapszula, fokhagyma tinktúra

4.hely: tüdőfűtea, tüdőfűcsepp

3.hely: Varga C-peptid

2.hely: gyömbér bármilyen formában

1.hely: 6000mg C vitamin, 8000NE D vitamin + ezüst kolloid

Ezen kívül érkezett még tanácsként a Cink, a hagymatea, Air7 vitamin és a bodorrózsa is. De sokan esküsznek a pálinkába áztatott fokhagymára és még számtalan egyéni praktikára.

(A fentebb felsorolt gyógymódok más emberek tapasztalatai, nem szakemberek tanácsai!)

Néhány gondolat a dobogósokról: az ezüstkolloid vírus, gomba és baktériumölő hatásához nem fér kétség. Érdemes esetleg egy kis elektromos inhalátorral permetet létrehozni és mintegy „letüdőzni” az ezüstkolloidot naponta akár több alkalommal is a kórokozók hatástalanítására.

A 2. helyre befutó gyömbért az Ájurvéda is nagyon ajánlja a légutak nyákkal járó betegségeinél. A gyömbér szegfűszeggel, fahéjjal, kurkumával és kálmossal együtt még intenzívebb hatású. Ezek a csípős fűszerek melegítenek, serkentenek, így hozzák mozgásba a lerakódott váladékot.

Vajon mit üzen a test a nehezen gyógyuló légúti problémákkal? Itt nem magát a vírusfertőzést szeretném boncolgatni, mert nem erről szól a feltett kérdés. Sokkal inkább a tüdőről és a légutak betegségeinek érzelmi okáról fogok írni.

A tüdő az asztrológia szerint Ikrekhez tartozó terület. Az Ikrek jegy elsősorban a cseréről és a megnyilvánulásról szól. Szellemi szinten a gondolatok, az információ cseréjéről, beszélgetésről, az emberek közötti ESZME-cserét jelenti. Fizikai szinten a tüdő is cserét végez, a LÉG-cserét. Mindkét esetben kapcsolatba kerülünk egy embertársunkkal vagy a minket körülvevő világgal. Kommunikálunk, kifejezünk valamit szavakkal, hangokkal, gesztikulálással.

A betegségek érzelmi szinten kezdődnek, ez alól nincs kivétel. Ha nem tudjuk megoldani érzelmi szinten az adott konfliktust, „letoljuk” a fizikai szintre, azaz a betegség megjelenik a testünkben.

A tüdőt érintő betegségek lelki oka abban keresendő, hogy tudjuk-e képviselni a saját álláspontunkat vagy inkább visszatartjuk a véleményünket? Szeretnénk-e megfelelni, vagy kimondjuk azt, amit gondolunk? Félünk-e attól, hogy nem fognak kedvelni a munkatársaink, főnökünk, barátaink, családtagjaink, ha őszinték leszünk?

Ha nem vállaljuk a külső konfliktust, a helyzetből adódó stresszt visszatartjuk, és kis csomagokban elhelyezzük a légutakban. Úgy pakoljuk le ezekből a helyzetekből keletkező feszültséget, mint megannyi kis robbanóanyag csomagocskát. Amikor jön egy gyújtós – vírus, baktérium vagy egyéb allergén – berobbannak a kis energiacsomagok és gyulladás keletkezik. A gyulladás nyomában nyák marad, amit akár heteken át tart felköhögni. Szó szerint kiköhögjük és köpködjük magunkból a nem vállalt véleményt, a lenyelt visszavágásokat. Ha sokáig tart a tüdő kitisztulása, jó ha tudjuk, már igen régen követjük ezt a stratégiát.

A ki nem fejezett érzések – düh, harag, bánat, fájdalom, gyász – szinte ráülnek a tüdőre, nehéz, hideg, ragadós nyálka képében szinte hozzá tapadnak. Azok az érzések, amit nem adtunk ki magunkból sírás, nevetés, dühöngés formájában, most kínoznak és ugató köhögés képében távoznak.

A fentebb felsorolt gyógynövények nem csak a fizikai nyákot késztetik távozásra, hanem érzelmi szinten is hatnak. Tüzes mivoltuknál fogva bátorítanak és eloszlatják a félelmeinket. Ebben segít a bergamott, eukaliptusz, menta, citrus olajok (2:3:4:5 arányú) keveréke is.

Bátor, őszinte kommunikációt és tiszta tüdőt kívánok mindenkinek.