Benne vagyok néhány csoportban, ahol a betegségükről és gyógyulási lehetőségeikről beszélgetnek az emberek. A sokféle testi nyavalya kérdésein túl egyre gyakrabban látom a mentális problémákat felvetődni. Szokásomhoz híven górcső alá veszem ezt a témát ájurvédikus felfogás szerint. Szó lesz az alvászavarokról, a szorongásról, a depresszióról és a pánikbetegségről is. A téma azért is aktuális, mert a tavaszi, szeles, változékony idő könnyen feltorlasztja a vata dósát. Az idegrendszeri zavarok legfőképpen a vatákat érintik, mert ők a leglabilisabbak. Hajlamosak a szélsőségekre, több bennük a szorongás, félelem, bizonytalanság, mint a másik két dósában.

Fontos azt előrebocsájtani, hogy a súlyos pszichés problémák esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz. Akik már terápia alatt állnak, ne változtassanak az előírtakon a kezelőorvosuk tudta nélkül.

Az idegrendszeri problémák eleinte láthatatlanok, szinte még maga a beteg sem tudja megfogalmazni pontosan, hogy mit érez. Nem gondolunk arra, hogy az alvászavar, a kedvetlenség, esetleg az izmok akaratlan rángása már egy dósa felhalmozódására utaló jel. A mentális tüneteket nehéz megmérni vagy objektív skálákon kifejezni. Az is nehezen határozható meg, hogy milyen fizikai betegségek előszobája volt egy-egy mentális egyensúlytalanság.

Ahhoz hogy jobban értsük, „hol található” a szorongás és a bizonytalanság, vissza kell térnünk az asztrál, vagy érzelmi test fogalmához. (Az ember testei című írásban olvashattok erről). Az asztrális testünk egy finomfizikai test, amit csatornák, ún. nádik hálóznak be. A nádikon áramlik a prána, amit az egyszerűség kedvéért most életerőnek fordítok. A prána áramlásának folyamatosságát az asztrális testben egy erős érzelmi vagy mentális hatás képes megakasztani, így ezen a helyen blokk keletkezik. Az energetikai blokk hatására a prána összezavarodik.

A fentiek alapján kimondhatjuk, hogy az ájurvéda a lelki problémákról úgy gondolkodik, mint egy bizonyos energiaáramlási zavarról.

Mi az, ami megzavarhatja az áramlás folyamatosságát? Erre a kérdésre legszívesebben azt válaszolnám, hogy a mai 21. századi életükben mi nem? A túlzottan erős hatások, a felgyorsult életritmus, a túlterheltség, az információ és zajok áradata mind-mind olyan hatás, mintha állandóan erős szélgéppel fújnánk egy vékony szalagokból álló függönyt. Mindehhez jönnek az érzelmi megrázkódtatások okozta sokkok, negatív kapcsolataink hatásai és a kémiai anyagok (drogok, mérgek, vegyszerek) rombolása.

Ma már azt is egyre többen elfogadják, hogy az asztrálszintről is érhetnek minket támadások. Az ájurvéda úgy gondolja, hogy a fizikai és a finomfizikai testünk között van egy bizonyos védőpajzs, ami meggátolja az asztrális szintről érkező káros hatásokat. Manapság minden elérhető, mindent kipróbálhatunk és nem számolunk azzal, hogy ez a védőpajzs se bír ki mindent. Azok, akik folyamatosan határokat lépnek át, rendszeresen „resetelik” magukat alkohollal, esetleg drogokat használnak vagy egyéb mentális technikával kísérleteznek, legyenek nagyon körültekintőek. Finomfizikai testünk valóban „finom”, sajátos igényei vannak, amit nem lehet bűntelenül figyelmen kívül hagyni.

A következő írásokban fogok a konkrét mentális tünetekről és lehetséges kezeléseikről írni.