Minden tél végén elindul az influenzajárvány, alig van olyan ismerősünk aki kimarad belőle. Miért éppen tél végén történik a tömeges megbetegedés? Erre a kérdésre sokféle választ kaphatunk, én egy ájurvédikus megközelítést hoztam ebben az írásban.

A dósák jellegüknél fogva kapcsolódnak az évszakokhoz, ahogy erről korábban már volt szó.  A tél a kapha ideje, a feltolódott vízenergiáé. A kapha jelleg meghatározó minőségei a „hideg” és „nedves”, vagyis minél hidegebb és csapadékosabb a tél, annál inkább feltolódik a minket körülvevő környezetben a vízerő ártó aspektusa. Novembertől februárig már jócskán van ideje felhalmozódni! Télen begubózunk, mindenben lelassulunk, keveset mozgunk, többet ücsörgünk a számítógép és a televízió előtt, ezzel tovább súlyosbítjuk a tompa, mozdulatlan kapha dósát.

Amikor influenzásak leszünk, a testünk egyfajta „ürügyként” használja a vírus megjelenését a megnövekedett vízerő visszaszorítására. A felszított a tűz, azaz a gyulladás és a láz egyfajta reakció az ártó vízre.

Talán nem véletlen az sem, hogy a keresztény vallás a böjt idejét kora tavaszra teszi. A böjt a fő „gyógyszer” az elhatalmasodott vízerő visszaszorítására, hiszen a böjt felszítja a belső tűzet és szelet is.

Ha már megbetegszünk, sajnos át kell esnünk néhány kellemetlen napon, de tekinthetünk kicsit másként is a tünetekre.

  • Az izzadást nézzük úgy, mint méregtelenítést. A láz és az izzadás során a test nagyobb dózisú méregtől szabadul meg, szinte úgy érezzük magunkat, mintha „ki lennénk mosva”.
  • A hányás nagyon kellemetlen, de rengeteg gyomorban lerakódott vízmérget távolít el a szervezetünk a hányás során. Miután a gyomor a kapha dósa „főhadiszállása”, a gyomor kitisztulásával csökkennek az orr és arcüreg dugulásai és tisztábbá válik a tüdő is.
  • Nem utolsó sorban az étvágytalanságunk egy rövid kényszerű böjtöt eredményez, ami előnyünkre válik a gyógyulásunk után. Hiszen a böjt könnyít és energikusabbá tesz.
  • Arra is fel lehet használni a betegség utáni „más állapotot”, hogy olyan szokásokon változtassunk, amin addig nem tudtunk.
  • A tisztább test néhány napig élesebben reagál arra, ami nem jó számára. Undorodhatunk a kávétól, az édességtől, a húsoktól vagy a dohányzástól. Vegyük komolyan az intelligens test jelzéseit, mert talán nincs már arra szükségünk, ami iránt undort érzünk.

Mindezek ellenére nem lehetetlen kordában tartani az ártó vizet, és nem lehetetlen kimaradni az influenzából. Ebben az régebbi írásban olvashattok a hogyanokról.