Statisztikák szerint az aranyér problémáján „ül” a modern társadalmunk népességének legalább a fele. Miért nincs egyszerű megoldás – egy tea vagy egy kapszula -, ami hipp-hopp megoldja?  Talán azért, mert több ok együttes hatására alakul ki. Melyek ezek a lelki és fizikai okok? Összefüggenek-e egymással? Ebben az írásban megpróbálok választ találni ezekre a kérdésekre és szokásomhoz híven az ájurvéda szemlélete szerinti megoldásokat is számba veszem.

Az aranyér tünetegyüttesének anatómiai magyarázata: vénás pangás kialakulása a végbél területén, amit égő érzés és vérzés is kísérhet. Eredeti funkciója szerint ez az érköteg rugalmas zárást biztosít a végbélben, vagyis amikor ürítés történik, belesimul a végbél falába, utat engedve a távozó székletnek. Amennyiben az erekben lévő vénás vér kiürülése csak akadályozottan tud megtörténni, pangás keletkezik, ami az érgomolyag kitágulását okozza.  Gyakrabban a pittákat, ritkábban a vatákat és még kevésbé a kaphákat érinti.

Ahhoz, hogy a lelki hátteret megfejtsük, az érintett testrész fizikai működéséből kell kiindulnunk.

A végbél funkciója szerint egy kapu, amin a szervezet számára szükségtelen anyagok távoznak. A végbél területe az asztrológiában a Skorpió jegyéhez tartozik, vagyis a szükségtelen dolgok kiengedése, kidobása Skorpió feladat. Akinél ezen a területen – pl. a végbélnél – van fizikai probléma, mögöttes lelki okként az elengedni való képtelenséget, a túlhaladott érzelmek tartogatását jelölhetjük meg.

Súlyosabb esetben ezekben a kitágult erekben a megrekedt pangó vér megalvad, így egy rugalmatlan csomó keletkezik, ami sok kellemetlen tünetet von maga után. A megrekedt és „halott vér” az életerő megrekedését szimbolizálja. Azt jelenti, hogy nem tudjuk a múltban átélt dühünket elengedni, inkább ülünk rajtuk, gátoljuk ezzel az életerő szabad áramlását.

Az aranyérnek olyan fajtája is van, amikor az érköteg egy része kicsúszik a végbélből. Ez egyfajta süllyedés, ami érintheti a méhet, a veséket, a beleket vagy a gyomrot is. Felvetődik a kérdés, hogy miért süllyednek meg a szervek? A szervek megfelelő helyen való tartásáért a „középső energia”, az ún. központi „agni” a felelős. Ennek az „agninak” az elégtelen működésére utalhat a szervek süllyedése, gyenge emésztés, ételérzékenység, laza széklet, állandó fáradság érzete, szellemi tompaság és a gyenge végtagok. Az állandósult energiahiány miatt nehezen vesszük az élet kihívásait, és nem bírjuk a terheket cipelni, erőlködünk. Tehát a második lelki ok egy belső nyomás, amikor az életünket tehernek éljük meg és erőlködéssel oldjuk meg a feladatainkat.

Miért is olyan nehéz az aranyértől megszabadulni? Azért mert az előbb felsorolt okok mindegyikét kezelni kell a jó eredmény eléréséhez. Sajnos a sebészeti beavatkozások után is azért újulhat ki az aranyér, mert a kiváltó tényezők nem szűnnek meg. Továbbra is nyomás van rajtunk, kevés az energiánk, haragot, dühöt rejtegetünk és nem tudunk elengedni.

Az aranyér fizikai kezelését röviden így foglalhatjuk össze:

  • ami kitágult azt össze kell húzni,
  • ami ég azt hűteni kell,
  • ami pang azt serkenteni szükséges,
  • ami lesüllyedt azt fel kell emelni a helyére.

Mind hűtésre, mind összehúzásra a végbél hideg vizes öblögetése székletürítés után jótékonyan hat.

A leginkább összehúzó íz a fanyar. Fanyar füvekből öblítő folyadék, krém, kúp vagy tea készíthető. Ökörfarkkóró, málnalevél, cickafark, útifű segít az összehúzásban. A leghasznosabb fanyar gyümölcs a gránátalma, de a feketeribizli, a szilva és a citrom is jó.

A kezelés másik kulcsszava a guggolás! Ez a mozdulat fokozza az energiaáramlást az altest területén és segít megszüntetni a pangást. Különösen az ülőmunkát végzőknek nagyon fontos lenne naponta többször néhány guggolást végezni. Régen az emberek a szükségüket is guggolásban végezték, ami sokkal inkább segítette az erőlködés nélküli ürítést. Ezt most is meg lehet próbálni, akár az angol wc-ben is úgy, hogy egyszerűen felguggolunk a wc-csészére.

A központi „agni” erősítése – ami a süllyedés okozója – már egy komplexebb kezelést igényel, akár több hónapig is eltart a megfelelő felépítő terápia. Ennek az összetettsége miatt majd egy másik írásban térek ki a részletekre. Az viszont egy mondatban is összefoglalható, hogy a gyengélkedő központi agnira a máj felforrósodása és torlódása a magyarázat (erről bővebben itt olvashatsz).

Vagyis ez a szál is az elrejtett forró érzelmekhez – düh, agresszió, indulatosság, türelmetlenség – vezet.

Én ezt jelölném meg az aranyér problémák legvégső lelki okaként.