Elmúlt a Karácsony, ezzel együtt a fény „legyőzte” a sötétet. Prózaibb megközelítésben túl vagyunk az ünneplésen, a nagy evéseken, a sok édességen és jó pár áldomáson is.  Ezzel az írással zárom a Nyilas jegy betegségeiről szóló sorozatot, ami az ünnepi eszem-iszom után talán sokaknak hasznos segítség lehet. Ebben a harmadik – befejező részben – szó lesz a pangó máj tüneteiről, a máj és a szem kapcsolatáról, a depresszióról és természetesen májregeneráló praktikákról is.

Mint az előző írásokban szó volt róla, a máj a tűz pályáján helyezkedik el, így számos pitta betegség központja. A túlterhelt máj könnyen felhevül, ami test szerte gyulladásokban mutatja meg magát.

Melyek a megrekedt, túlterhelt máj tünetei? Miután a máj nem „fáj”, fontos, hogy odafigyeljünk ezekre – az összefüggést alig mutató – tünetekre:

  • valamilyen duzzanat a test két oldalán, a comb két oldalán vagy az ágyékon
  • megnagyobbodott pajzsmirigy ( a megrekedt máj jele), duzzanat a nyakon
  • az inak gyengesége, húzódása, szakadása
  • merevség az izmokban, rugalmatlan test
  • fájdalom a nyak és a lapockák között
  • piros nyelven sárga lepedék
  • bedagadt, begyulladt szem
  • bőrkiütések, kelések

A szemet, miután a tűzpályán helyezkedik el, közvetlenül érintik a máj zavarai. A különféle hályogok, kiszáradt, könnyező szem, rövid vagy távollátás, mind a máj állapotát tükrözik.

A máj feladata a vér tisztítása és tárolása is. A pangó, túlterhelt máj nem tud eleget tenni ennek a funkciójának, emiatt a méreganyagok felgyűlnek és a test jobb híján bőrön át próbálja eltávolítani a toxikus anyagokat. A tisztátlan vér pattanásokat, keléseket, gennyes kiütéseket hoz létre. Több súlyos degeneratív betegségnek – köztük az ízületi gyulladásnak is – a hátterében  a szennyezett vér áll.

Most következzenek a gyógymódok.

Az első és legegyszerűbb gyógyszer a kevesebb evés. Visszanézve a Nyilas analógiáira: a túlzásnak a visszafogás a gyógyszere! A nehéz ételeken és alkoholos italokon kívül vizsgáljuk felül, mennyi vegyi anyagot viszünk be feldolgozott élelmiszerekkel, illatszerekkel és a gyógyszerekkel. Hiszen ezeknek a lebontása is komoly munka a máj számára.

A máj pangását az enyhén csípős és savanyú ízekkel serkenthetjük. Ilyen a teljes hagymacsalád, kurkuma, bazsalikom, majoránna, kömény, gyömbér, bors. De az enyhén csípős zöldségek, a káposzta és retekfélék is jó szolgálatot tesznek. A máj energiaáramlásának hasznos fokozója a mézes almaecet, balzsamecet vagy más jó minőségű ecet. Óvatosan, kis adagokban kezdjük használni, a pitták különösen vegyék figyelembe az ecet melegítő hatását. Nekik inkább a citrom, zöldcitrom és grapefruit felel meg. A zöld tea szintén kiváló savanyú serkentőszer!

Nagyszerű májtisztítók a tavaszi keserű zöldek: a gyermekláncfű, csalán, fekete-nadálytő vagy az egyszerű tyúkhúr is. A keserű ízekkel való tisztítással a vaták bánjanak óvatosan.

A nyugati ember – beleértve minket magyarokat is- étrendjében sok a meleget okozó étel, a vörös húsok, zsíros, olajos, csípős fogások. Nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek a gyógynövényeket tartalmazó gyomorkeserűk. A keserű íz az, ami leghatékonyabban hűt és purgál. Hatékony tea készíthető gyermekláncfűből, angyalgyökérből, édesgyökérből és kurkumából. A négy fő íz biztosítja a harmonikus hatást.

A túlmelegedett máj hűtését, tonizálását megoldhatjuk mungóbabbal, tengeri algákkal, nagy klorofill tartalmú ételekkel is, de hasznos a köles és a szilva fogyasztása is.

Külön szeretném megemlíteni a máj működését segítő hidegen sajtolt olajokat. Rohanó világunkban talán ezek használata a leggyorsabb, néhány cseppnyi olaj vagy kapszula formájában. A frissen sajtolt lenmag, ligetszépe, borágó vagy máriatövis mag olaj különösen jó hatású!

Nagyon jótékonyan hat a májra, ha kb. 18 óra után már nem étkezünk és nem fogyasztunk szeszes italt. A máj és epehólyag 23-03 közötti csúcsidőszakára nem marad már emésztési feladat, így a máj megfelelően tud regenerálódni ebben az időszakban.

Végül egy sokkal inkább mentális betegségnek tartott tünetről szeretnék írni: a depresszióról. Az ájurvéda úgy véli, a harag, a neheztelés, az agresszió, a frusztráció olyan forró érzelmek, amelyek kéz-a kézben járnak a májproblémákkal. Néhányan közülünk ezeket a nehezen vállalható, együttélést és beilleszkedést nehezítő személyiségjegyüket inkább elnyomják, elfojtják. Ez az, ami érthetetlen hangulatingadozáshoz és depresszióhoz vezethet! Bármilyen logikai bukfencnek is tűnik, de egy jó májtisztító, máj-regeneráló diéta igenis alkalmas a mentális tünetek enyhítésére. A felgyűlt agresszív érzelmek pszichológiai kezelése kiegészítve egy átgondolt pitta-mentesítő diétával, a teljes gyógyuláshoz is elvezet.

Utószóként szeretném megjegyezni, hogy a máj méregtelenítése néha komoly kellemetlenségekkel is járhat. Erről részletesen ebben a régebbi írásomban olvashatsz. Minden kellemetlenség ellenére nagyon ajánlom, mert nagyon sokat javíthatunk az életminőségünkön a tisztításokkal.