Egyszer egy orvos-professzor nyilatkozatában olvastam, hogy szinte nem tud ép, normális formájú májat szerezni a kórbonctanról, amikor szeretné bemutatni a rezidenseknek ezt a szervet az anatómia órán.

Elnézéseteket kérem, hogy egy ilyen morbid mondattal indítok, de korunk mérgezett világában különös figyelmet érdemel ez a téma! Különösen figyelmébe ajánlom azoknak, akiknek a vérképében a húgysav, a koleszterin, a bilirubin vagy esetleg a cukor határérték felett van.

A „Nyilas jegy betegségeinek” második részeként, ebben az írásban főként a májról lesz szó.

Egész életünk igazából szubjektív felfogás a valóságról, egy illúzió csupán, amit a védikus tanok Májának neveznek. Mindannyian szubjektív tapasztalók vagyunk, amit a saját bőrünkön tapasztaltuk, azt véljük valóságnak. Így alakulnak ki a hitrendszereink.

Ezt a működési mechanizmust a Nyilas jegy analógiái írják le. Így kötődik össze Mája, az illúzió fátyla és a Nyilas jegyhez rendelt szervünk a máj. Gondolom a két szó kísérteties hasonlósága mindenkinek feltűnt…

Ahogy szellemi szinten a Nyilas jegy jelöli a tapasztalataink szintetizálását, úgy a hozzárendelt szerv – a máj – az anyagcsere szintézis vezérlője. Mivel hitrendszereink csak illúziók, időről-időre összeomlanak, majd jó esetben kitisztulnak. Ugyanígy végzi el fizikai szinten a test méregtelenítő funkcióját a máj.

A májnak számos feladata van, és amikor mi alszunk ő akkor is dolgozik. A májban képződik a legtöbb vérfehérje, itt raktározódik a vas és a vitaminok, sőt a „letárolt” cukor – a glikogén – is. A máj irányítja a zsíranyagcserét, a zsírból szintetizálja a koleszterint, ami több fontos hormon és az epe építőeleme. Szintén a máj felel a bilirubin és a húgysav szintjéért is és a felhasználható cukor mennyiségét is a máj szabályozza.

Ahogy a Nyilas ura, a Jupiter a legnagyobb bolygó a naprendszerünkben, úgy belső szerveink közül a legnagyobb szerv a máj. A Jupiter a legnagyobb, de minden növekedést, terjeszkedést is ez a bolygó ír le. Tehát a túlzások is ebben az analógiakörben jelennek meg.

Milyen túlzásokról beszélünk? Elsősorban a testi élveztek túlzásairól, az evésről vagy az alkoholfogyasztásról. A mértéktelenség az evésben elhízáshoz vagy cukoranyagcsere zavarhoz, a mértéktelen alkoholfogyasztás pedig a máj teljes tönkremeneteléhez vezethet. Az érzelmi túlzások szintén ide tartoznak, és éppen annyira rombolnak – vagy még inkább -, mint az egészségtelen étkezés. Ha hagyjuk, hogy a düh elhatalmasodjon bennünk, ennek bizony a májunk látja kárát. A mérges ember teste tele van fizikai mérgekkel, mert a mája nem győzi a méregtelenítést. Ez az állítás visszafelé is igaz: akiben fizikai mérgek vannak felhalmozódva, sokkal ingerlékenyebb és a hirtelen dühkitörései is gyakoribbak.

Milyen jelzővel illették régen az a nőt, akinek túlzott szexuális vágyai voltak? Fehérmájú. Milyen érdekes, újra megjelenik a „máj”…

Az ájurvéda szerint a máj a tűz pályáján található, azaz a pitta dósával függ össze (a Nyilas is tűz jegy). Ha a mértéktelenség miatt a máj nem győzi a munkát, felforrósodik, eldugul és kitágul. A forró máj a test egész egyensúlyát aláássa, hiszen más szervektől értékes hűtő minőségeket von el a saját hűtésére, így károsítva a vesét és a szívet is.

Mit tehetünk a májunk egészségéért? Milyen eszközei vannak az ájurvédának a máj hőjének csökkentére? Hogyan állítható vissza a máj egyensúlyozásával a szív és a vese egészsége is? Ezekről a témákról írok a következő írásban.