Az ájurvéda szerint a szívbetegségek kiváltói leginkább az érzelmi okokban keresendők. Túlfeszítettség, szorongás, düh, harag, mohóság vagy túlzott ragaszkodás.  Amikor ezek az érzelmek már az előző inkarnációinkban is gondot okoztak, jelen életünkben hajlamosabbak lehetünk a szívproblémákra (a horoszkópunkban már jelződik a szívbetegség hajlama). Amikor valaki már több inkarnáció óta birkózik egy-egy érzelmi problémával, előfordulhat, hogy a szíve már születéskor sem működik megfelelően. Ezt nevezik az orvosok születési rendellenességnek.

Ha jelen van egy hajlam a szív és érrendszeri betegségekre, azt a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, dohányzás vagy más tényezők aktiválhatják. Akinek nincs hajlama és az érzelmei is rendben vannak, sokkal nehezebben betegszik meg. Biztosan mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki sosem sportol, 40 éve dohányzik és köszöni jól van…

Abban látom a legnagyobb lehetőséget, hogy egy meglévő hajlamot felismerve megakadályozzuk a betegség kialakulását. Itt tud az ájurvéda rengeteget segíteni! A szív természetesen nem játék, konkrét tünet esetén forduljunk orvoshoz.

A három dósánál különféle szívproblémák jellemzők.

A vatákra az idegi alapú szívbetegség jellemző, melynek tünetei a heves szívdobogás (a vata maga a mozgás), zsibbadás, reszketés vagy szorítás. Ezeknek lehet előszele az alvászavar, nehézlégzés, száraz köhögés és a szem körül megjelenő sötét árnyék is. Ezeket a panaszokat a stressz, a túl sok mozgás, a szorongás, a kiszámíthatatlanság és rendszertelenség tovább súlyosbítja.

Sokat segíthetünk a tüneteken, ha az általános vata csökkentést követjük. Kerüljük a száraz, könnyű, nyers ételeket, ne tartózkodjunk szeles-huzatos helyen. Igyekeznünk kell az életünkből minden rendszertelenséget felszámolni, de legfőképpen a rendszertelen evést. A csend, a lassú és mérsékelt mozgás, a rendszeres meditáció sokat segít. Ha jógázunk, főleg az ülő és statikus gyakorlatok lehetnek jótékonyak. Kerüljük az utazást, de főleg a repülést halasszuk máskorra.

A stabilizáló illatok jót tesznek a testnek és léleknek egyaránt. Kenjük magunkra a fák illatait: cédrus, szantál, ciprus olajokat.

Az arany viselése hosszútávon erősíti a szív energetikáját, hiszen az arany a Nap féme.

Az ájurvéda gyógynövényei közül az aswagadha és az édesgyökér lehet a legnagyobb segítség. Minden gyökér stabilizál és megszünteti a lebegést. Természetesen nekünk is van csodálatos gyógynövényünk a szív feszültségének oldására, ez pedig a galagonya.

A pitták szívproblémáinak alapja a heves érzelmekben keresendő. Az indulatos kirohanások, az ingerlékenység, a hirtelen előtörő düh egyáltalán nem veszélytelen érzések.

A pitta jellegű szívbetegségek legfőbb jellemzője az égető érzés a szívtájékon. A test általános meleg érzetei, spontán izzadás, hőhullám, forró kipirult arc már figyelmeztető tünetek. A gyakori orrvérzés, esetleg sav vagy epehányás figyelmeztet a kórosan felgyűlt hőre.

A pitta típusú szívpanaszok orvoslásánál a legfontosabb a hő csökkentése. Fűszerezésnél ne használjunk csípős ízeket, legyünk óvatosak az alkohollal és a vörös húsokkal. Az olajos, zsíros étkezés kerülendő, és a sót is mérsékelni kell.

Az erős mozgás, az erőkifejtés sok hőt termel, ezt ilyenkor szüneteltessük.

A hűtő és nedvesítő energetikával rendelkező holdkő vagy gyöngy viselése megnyugtatja a forró érzelmeket és a szantálolajos bedörzsölés a pitta dósánál is hasznos.

A gyógynövények közül a gotukolát emelném ki, ami az idegrendszer csillapításával segít, nagyon finoman szinte észrevétlenül. A keserű ízek süllyesztik az energiát, így a szívtájéki forróságnál is képesek segíteni. Jót tesz az aloé gél, de még egy egyszerű kamillatea is.

A kapha típusú szívgondokat szív ödéma jellegű pangás, mellkas táji nyomás jellemzi, mintha eldugult volna a szívtájék. Krónikus fáradtság, étvágytalanság, hányinger jelentkezik és szellemi téren is érezhet eltompulást a beteg.

A szívbetegséget okozó érzelem ebben az esetben a ragaszkodás és a változtatásra való hajlandóság hiánya.

A kapha típusú szívproblémák kialakulásában játszik leginkább szerepet a helytelen táplálkozás. Itt jellemző a magas koleszterinszint, ami eldugítja az ereket és lassítja az áramlást.

Ebben az esetben szinte kötelező a diéta, kerülni kell a cukrot, a tejtermékeket és az egyéb állati fehérjéket is.

Az áramlás megindítására használhatunk kámfor vagy fahéjolajat.

Remek ájurvédikus gyógynövény a guggulu, fűszerek közül hasznos a fahéj és a kardemom. A cayani bors, de minden más borsféleség is hatékony segítség az áramlások serkentésére. A nálunk is ismert kálmos is jól használható a pangás megszüntetésére.

Szándékosan a végére hagytam egy általános, minden dósának hasznos ájurvédikus szert az Arjunát. Magyarországon is lehet kapni kapszulázott formában. Érdemes kipróbálni, ha úgy érezzük, hogy a szívünk egy kis támogatásra, erősítésre szorul.

Jó szívet kívánok mindenkinek 🙂