A keleti felfogás szerint a szív a tudatunk központja, itt lakik az Igazi Önvalónk. Ahogy a naprendszerünk középpontja a Nap, úgy az asztrológiai képletünkben is a Nap fejez ki minden központi vezérlő elvet. Testi szinten a szív, a keringés és az élet fenntartója a középpont.

A nyelvünk kódjaiból kiindulva a szív az érzelmek forrása, hiszen szívből szeretünk vagy szívből gyűlölünk (nem azt mondjuk, hogy hasból szeretlek vagy veséből utállak). Nem véletlen az sem, hogy a szív többjelentésű szó és a szív főnév a szív igével azonos alakú. A fizikai szívünk a vért pumpálja, az érzelmi testünk „szíve” viszont univerzális energiát, azaz szeretetet szív!

A nap az oroszlán jegyében van otthon, itt a legnagyobb az ereje. Az oroszlán pozitív analógiái közé tartozik az öröm, a vidámság, a játékosság, egyfajta önfeledt gyermeki én. Az önbizalom, az önkifejezés, a jó önértékelés azok a jellemzők, amelyek lelki szinten biztosítják a szív egészséges működését, hiszen ezek az érzelmek a szív igazi táplálékai.

Mitől betegszik meg a szív? Elsősorban a fentiek hiányától. Ha nem találjuk az életünkben az örömöt és hosszú időn át nem-szeretem helyzetekbe, kapcsolatokba kényszerítjük magunkat. Ha mindig háttérbe szorítjuk a saját természetes igényeinket és a mások vágyait szolgáljuk. Ha már nem tudunk játszani, alkotni és nem merjük megmutatni a valódi Önmagunkat. Az örömtelen robotolás, a teljesítménykényszer, a külső sikerek hajszolása napjaink vezető halálokává tették a szív és érrendszeri betegségeket.

Akinek azt látom a képletében, hogy a Szaturnusz az Oroszlán jegyében van, külön felhívom a figyelmét a fentiekre. A szeretet valahol elakadt és ezen feltétlenül dolgoznia kell. Bűntudat és félelem került az „ön”-nel kezdődő fogalmak útjába; önbizalom, önkifejezés, önértékelés, önbecsülés. Az ilyen jelelő arra is rámutat, hogy nem tudunk a jelenben lenni és ezt meg kell tanulnunk.

Ha súlyos ellenérzésünk van a központi hatalmat képviselő személyekkel – apa, főnök, társadalmi vezetők – szemben, ez is utalhat a fenti sérülésre. Lehet a hierarchiát utálni, de vegyük észre, hogy a mi Univerzumunk hierarchikus felépítésű! A Nap, mint középpont körül forog a minden, vagyis a Földön ez a rend alapja. Ezt lehet összetartó szeretetként, vagy hatalmaskodó zsarnokságként is megélni. Ha az utóbbival találkozunk az életünkben, nagyobb valószínűséggel betegszünk meg keringési betegségekben.

A napunk a bennünk élő Isteni szikra, az Atman jelölője. A Teremtő milliónyi alkotásában nyilvánul meg, létrehozva ezzel a Földünk és a Világegyetem csodálatos diverzitását. Nekünk is ez a dolgunk, mint parányi Isteni szikráknak, hogy alkossunk. Nyilvánuljunk meg a magunk egyedi módján és tágítsuk a teremtett világot. Szeressük magunkat és legyünk büszkék arra, amit létrehozunk, LÉTRE-hívunk. Ezzel biztosíthatjuk leginkább a szívünk egészségét.