Az édes íz fontos szerepet játszik a felépítésben. Növeli a kaphát, azaz támogatja az anabolizmust. Gondoljunk az újszülött első táplálékára az anyatejre. Az anyatej igen édes, általa növekszik, fejlődik, hízik a baba olyan gyorsan. Vata és pitta kibillentségeket jó tudunk édes ízzel egyensúlyozni.

  • energia: hideg
  • ezen elemek alkotják: föld, víz
  • csökkenti a vatát és a pittát
  • növeli a kaphát

Építi és erősíti az összes szövetet, nyugtatja az elmét, megelégedettséggel tölt el (csoki evés!), ellensúlyozza az égető érzést, köptető, enyhén hashajtó. Túlzott használata a lépet és a hasnyálmirigyet károsítja és nyálkát és méreganyagokat halmoz fel a testben.

  • Az édes íz képviselői a zöldségek között: sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, spárga.
  • Gabonák közül a tisztán édes ízűek: búza, zab, rizs (basmati).
  • Gyümölcsök (érett): sárgadinnye, szőlő, kókusz.
  • Olajos magvak: dió, tökmag, mandula, szezám és olajaik.
  • A tej édes, és a ghi.
  • Tisztán édes ízű cukor a nádcukor.
  • A húsok közül a halak általában édesek és a marhahús is.

Minden kategóriában találunk számos képviselőt még édes-fanyar, édes-pikáns vagy édes-keserű összetételben.