Az édes íz fontos szerepet játszik a felépítésben. Növeli a kaphát, azaz támogatja az anabolizmust. Gondoljunk az újszülött első táplálékára az anyatejre. Az anyatej igen édes, általa növekszik, fejlődik, hízik a baba olyan gyorsan. Vata és pitta kibillentségeket jó tudunk édes ízzel egyensúlyozni.
- energia: hideg
- ezen elemek alkotják: föld, víz
- csökkenti a vatát és a pittát
- növeli a kaphát
Építi és erősíti az összes szövetet, nyugtatja az elmét, megelégedettséggel tölt el (csoki evés!), ellensúlyozza az égető érzést, köptető, enyhén hashajtó. Túlzott használata a lépet és a hasnyálmirigyet károsítja és nyálkát és méreganyagokat halmoz fel a testben.
- Az édes íz képviselői a zöldségek között: sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, spárga.
- Gabonák közül a tisztán édes ízűek: búza, zab, rizs (basmati).
- Gyümölcsök (érett): sárgadinnye, szőlő, kókusz.
- Olajos magvak: dió, tökmag, mandula, szezám és olajaik.
- A tej édes, és a ghi.
- Tisztán édes ízű cukor a nádcukor.
- A húsok közül a halak általában édesek és a marhahús is.
Minden kategóriában találunk számos képviselőt még édes-fanyar, édes-pikáns vagy édes-keserű összetételben.