A kenyér egy kardinális kérdés! Együnk? Ne együnk? Hizlal? Egészségtelen? Glutént tartalmaz? Sok-sok kérdés kavarog a kenyérkérdés körül. A mi családunk szereti a kenyeret, persze nem a boltban kaphatót, hanem a saját kenyerünket. 15 éve sütünk kenyeret és az alábbi hat ízű kenyér ennek a 15 évnyi „fejlesztésnek” az eredménye. A kép nem illusztráció, ez az oldalon található recept alapján sütött saját kenyerünk.

Próbáltam a lehető legegészségesebbé tenni, de vigyáztam, hogy finom is maradjon. Mert hiába van egy ultra egészséges kenyerünk, ha a család nem eszi meg. Ugye ismeritek ezt a dilemmát… Szóval a kenyér finom, mert még a gyermekem osztálytársai is vajas kenyeret követelnek, ha nálunk alszanak. Azt hiszem, egy kamasz gyerektől ez nagy elismerés.

Az összetevők nem véletlenszerűek, tudatosan képviselik a hat alapízt (édes, savanyú, fanyar, sós, csípős, keserű), amitől egyensúlyos lesz a kenyér. Ha egy hat ízű ételt eszünk, elégedettnek érezzük magunkat, az étkezés után és nem marad hiányérzetünk. Az ájurvédikus gyógyítás használ 6 különféle ízű gyógynövényből összeállított pirulát is, ugyanennek a hatásnak az elérésére.

Az összetevőkről még annyit szeretnék elmondani, hogy a tönkölybúza liszt sem véletlen. A tönkölyt (még) nem nemesítették agyon, emiatt egy sokkal harmonikusabb búzaféle, mint az ipari termelésre manipulált társai. Sokszor még a gluténérzékenyek is arról számolnak be, hogy a tönkölybúzát jobban tolerálja a szervezetük.

A kenyér receptjét és a „vadkovász” elkészítését az előző írásban találjátok.

Összefoglalva a hat ízű kenyér előnyei a következők:

Kovásszal készül, ahol a kovász élőlényei lebontják a hosszú cellulózláncokat és semlegesítik a gabonák fitinsav tartalmát. A élő kovász lactobacillus tartalma segíti a bélflóra működését, vagyis támogatja az emésztést.

  • A kenyér mind a hat ízt tartalmazza, emiatt jó érzést, megelégedettséget vált ki a fogyasztása.
  • Az összetevőiben az értékes tönkölybúza dominál.
  • Finom, és több napig az is marad.
  • Biztosak lehetünk benne, hogy nincs benne semmilyen, adalék, E-betű, stb.
  • A saját energiánkat, szeretetünket, figyelmünket sütjük a kenyérbe, és ettől lesz a világ legjobb kenyere.