Ahogy a fizikai testünket étellel –azaz fizikai anyaggal – tápláljuk, úgy a finom-test táplálékai azok a benyomások, amelyeket az érzékszerveinken keresztül felveszünk, a kauzális testünket pedig „szellemi táplálékkal” etetjük. Igaz, hogy direkt módon csak a fizikai testünket és az étel emésztését érzékeljük, de mind az érzelmi, mind a szellemi impulzusokat fel kell dolgoznunk, sőt még a látott képeket is meg kell emésztenünk.

Mindenki érezte már azt, hogy egy elhúzódó érzelmi helyzetben „torkig van” mindennel, akár fizikai hányingere is lehet. Ez az az állapot, amikor az érzelmeket nem bírjuk megemészteni és a hányinger azt jelzi, semmit nem tudunk már befogadni. „Nem veszi be a gyomra”, így fejezi ki a nyelvünk az érzelmi gyomorrontást. Ha pedig túl sok információ, mentális élmény ér minket, akkor is érezhetjük úgy, hogy legszívesebben elmenekülnénk egy lakatlan szigetre, ahol kiüríthetjük a fejünkből a zajt és a zakatolást.

Minden emésztésfajtának van „agnija”, amit leginkább emésztő erőnek fordíthatunk.

Az agni öt fajtája a következő:

  1. Az emésztő tűz. Tartózkodási helye legfőképpen a vékonybél. Az emésztő tűz az ételt az öt elem (éter, levegő, tűz, víz, föld) esszenciájára bontja le. A többi pitta fajta alapját adja, így a pitta egyensúlyzavarok korrigálását itt kell kezdeni, hiszen minden hő elsődleges forrása az emésztő tűz.
  2. A színező tűz kapcsolódik a vérhez, de színezi a székletet, vizeletet, epét, bőrt, hajat, szemet is. Központjai a májban, lépben, gyomorban, vékonybélben vannak. A májfunkció zavarok okát ennél a pittánál kell keresnünk. Ezt úgy tudjuk felhasználni a diagnosztikában, hogy megfigyeljük a sárga szín megjelenését. Ha erősen megjelenik a vizeletben, székletben, bőrön, szem fehérjében, ott már tűz többlet van, ami betegség kialakulásához vezethet.
  3. Az értelem agnija a megkülönböztetés tüze. A benyomásokat és mentális dolgokat ez a pitta „emészti meg”, ideje az éjszakai tűz periódusa, éjjel kb. 22-02 óra között. Ezért lenne fontos 22 óra körül lefeküdnünk, hogy a benyomásokat és szellemi impulzusokat feldolgozzuk. Ha éjjel ez a folyamat rendben lefut, akkor reggel tiszta fejjel, kipihenten ébredünk. Frissen gondolkodunk, jól tudunk koncentrálni és éles az elménk.
  4. A látás tüze a látottakat alakítja képpé. Központja a szem. Ez a pitta fajta a fényt dolgozza fel. Talán kevesen tudják, de a legtöbb szemészeti probléma oka is a pitta (tűz) kibillentségben keresendő.
  5. A fényokozó tűz a bőrben helyezkedik el és a bőr színét és minőségét adja. Ez a pitta emészti a bőrre kent olajokat, krémeket, gyógyszereket. Egyensúlyzavara esetén a bőr elszíneződik és kiütések jelennek meg rajta. Szerepe van a hő-háztartásban, az izzadtság kiválasztását is biztosítja. Ezért van diagnosztikai jelentősége a bőr fényének és simaságának, mert a szép bőr egyensúlyban lévő tűzenergiára utal.

Összefoglalva: szinte mindent meg kell emésztenünk. Ha valamit elsőre nehéz befogadnunk, arra azt szoktuk mondani: „ezt még meg kell emészteni”. Minden szintű táplálékra ugyanolyan nagy szükségünk van, de bármelyiknek a túlzása megterhelő.  Arra is nagyon fontos odafigyelnünk, hogy minden éhséget a saját szintjén kell jóllakatni. Ha érzelmi élményekre vágyunk, azt ne evéssel próbáljuk kielégíteni, mert menthetetlenül elhízunk.