Talán sohasem gondoltunk még bele abba, hogy a természet törvényei a testünkön belül is érvényesek. Józan és logikus következtetéseket lehet levonni, ha körüljárjuk ezt a megállapítást és máris közelebb jutunk néhány betegség alapvető okához.

  • A meleg levegő felfelé áramlik.

A testünkben a tűz székhelye a vékonybél. Ez kb. a test közepén helyezkedik el és innen a hő a máj, a gyomor, a szív, a szem és az agy irányába mozog, hiszen a meleg felfelé száll. Láttunk már dühös embert (pitta), akinek vörös az arca, szinte lángol az egész feje. Sajnálatos tény, hogy a lobbanékony  emberek azok, akik nagyobb gyakorisággal kapnak agyvérzést és infarktust is. A felszaporodott és felfelé áramló hő kiszárítja, sérülékenyebbé teszi  a szív és az agy ereit.

  • A hideg lefelé mozog a testben (is).

Ezzel főleg a húgyutakat, a húgyhólyagot és a vesét károsítja. A hideg a vízenergia (kapha) egyik jellemzője, és az előbb felsorolt szervek a víz pályái a testben. „Felfázni” alulról szoktunk, ezért nem szabad hidegre ülni, melegen kell tartani a lábat és a test alsó részét.

Tehát két egyszerű szabállyal már sokat tehetünk a hőegyensúlyért:

Deréktől lefelé védjük magunkat a hidegtől ha víz típusúak (kapha) vagyunk vagy „hideg” okozta betegségben szenvedünk.

Aki viszont meleg típusú (főleg a pitták), vagy „meleg” betegségben szenved, könnyű, szellős ruhákat viseljen, kerülje a műszálas, nyakban szorosan záródó szűk öltözetet.

(Szegény férfiak, akiknek nagy melegben, ünnepségen, vagy hivatalos eseményen öltönyben, begombolt inggel illik megjelenni…)