A hormonrendszer működése nagyon izgalmas terület, mert ezek a picinyke irányító vegyületek a fizikai test minden működésére hatással vannak.

Sok hormonális probléma mögött áll egy rejtélyes ok, amit leginkább  pszichés megközelítéssel  tudunk magyarázni. A hormonális működés területe az a vékony mezsgye, ahol a nem fizikai átlép a fizikaiba  és hatást gyakorol rá. A nem fizikai impulzus átalakul egy konkrét információvá, amely serkentő és gátló hormonok formájában a testben lévő hormontermelő mirigyekre- végeredményben az egész endokrin rendszerre – hat.

Pusztán fizikai módszerekkel nehéz meggyógyítani a hormonális betegségeket, ezért egy diéta vagy testmozgás önmagában ritkán hoz eredményt. Azért lehet ez így, mert a hormonális problémák inkább a érzelmi testünkben „gyökereznek”, nem a fizikai testünkben. (Az ember testei írásban olvashatsz erről részletesebben). A hormonális rendszer betegségeinek gyógyításához elengedhetetlen az érzelmeink gyógyítása, a belső lelki munka.

Sok-sok nő küzd hormonális problémával napjainkban akár a menstruáció, akár a fogantatás vagy a menopauza kapcsán. Ez egyáltalán nem csoda, hiszen a világunk erő és teljesítményközpontú, ami férfienergiákat követel. Az érzékeny női hormonális egyensúly látja kárát ennek a hajszának és okoz számos kellemetlen és fájdalmas betegséget. Mi nők nehezen tudunk nők maradni a lelkünkben és érzelmeinkben, külsőleg bármennyire is igyekszünk nőiességre törekedni. A hormonális működésünk, netán hormonális betegségeink megmutatják, mennyire sikerült a „lelki” nőiességet megvalósítanunk.

Az asztrológia szimbólumrendszerében a hormonális rendszer analógiája a Neptunusz. A Neptunusz fejezi ki az érzékszervekkel már nem érzékelhető, műszerekkel nem mérhető és elmével meg nem érthető jelenségeket. Ez a finomabb szintről érkező vezérlés elve, a Neptunusz bennünk a szellemi látó. Szimbóluma –nem véletlenül- egy kis „ antenna”.