A gyerekeimtől meghívást kaptam egy Tai étterembe, ahol desszertként – számomra teljesen ismeretlen – tai fekete rizst rendeltünk. Gusztusos csatos üvegben érkezett az étkezés végén, jól behűtve, egy nagy adag kókusztejjel nyakon öntve. Amolyan szakmai ártalom nálam, hogy minden ételt megvizsgálok ájurvédikus szemszögből is. Kijelenthetem, a Tai fekete rizs messzemenően megfelel minden „elvárásnak”, amit egy jó étellel kapcsolatban támaszthatunk! Nem mellesleg nagyon finom, hidegen-melegen is fogyasztható és egyszerű elkészíteni. A tai fekete rizs édes étel, ami a nyári melegben hűtő hatású (az édes hideg íz), ezért nagyon jó szívvel ajánlom most a nyár közepén. A kókusztej is kifejezetten hűtő jellegű, hiszen a kókusz a meleg éjhajlat ajándéka. Az édes íz csökkenti a tűzet, ezért sokáig nem érzünk éhséget a fogyasztása után.

Mielőtt megosztanám veletek a receptet, röviden írnék arról, mitől is egészséges egy étel.
A legfontosabb szempont az emészthetőség. Ami jól emészthető, annak a feldolgozása során nem képződik méreg a testünkben, csak tiszta energia. Leginkább az enzimes, vagy „teljes értékű” ételeket lehet könnyen emészteni, és azokat, amelyek nem tartalmaznak 2-3 fő összetevőnél többet. Ennek a mi rizsünk a legmesszebbmenőkig eleget tesz!

A fekete rizs egy hántolatlan rizsfajta, vagyis „teljes”, így számtalan hasznos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Minden fekete étel (fekete szezámmag, fekete lencse, fekete kömény, stb.) különlegesen jó erősítő, tápláló jellegű, ez alól a fekete rizs sem kivétel. A tai fekete rizs sem tejet, sem lisztet nem tartalmaz, ezért glutén és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. 
Az ájurvédikus alkatok közül a pittáknak és a vatáknak 100%-ban megfelel, de a nyári melegben a kapháknak sem fog megártani.

Lássuk a hozzávalókat:

  • 20 dkg fekete rizs (Rendelhető, de biztosan kapható a bioboltokban is. Egy kilogramm kb. 1500 Ft, ebből 5X lehet édességet készíteni egy 4-5 tagú család számára)
  • 4 dl kókusztej (konzerv, mert ez kókuszzsírt is tartalmaz)
  • 2 dl híg kókusztej (a Tetra dobozos, mindenhol kapható)
  • 5 dkg mazsola
  • 1 vaníliacukor (esetleg vaníliarúd)
  • ízlés szerint barna cukor
  • egy csipet só

A megmosott fekete rizst egy éjszakára be lehet áztatni, akkor könnyebben fő. Ha nem akarunk áztatni, akkor csak szűrőben átmossuk és annyi vízben tesszük fel főni egy csipet sóval, hogy bőven ellepje. Kis lángon fedő alatt 20 percig főzzük. Ekkor beleöntjük a zsíros és a hígabb kókusztejet és újabb 20 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a mazsolát, a vaníliát és a barnacukrot és újabb 10 percig hagyjuk lassan rotyogni. Közben néha-néha megkeverjük, de nem főzzük el róla teljesen a folyadékot. Ha valaki pikánsabban szereti még egy kis citromhéjat is reszelhet hozzá.

Nekünk nagy kedvencünk lett egy nyári leves után, de kis dobozokba csomagolni is lehet munkahelyre, kirándulásra.