Bizonyára sokan láttátok a Mátrix című filmet. Nem véletlen a film óriási népszerűsége, hiszen emberek millióit érintette meg a film fő mondanivalója: a világ, amiben élünk, nem valóság, csupán egy kódrendszer által létrehozott illúzió. Ha jól körülnézünk magunk körül, sok-sok „kódot” találhatunk, amelyek tulajdonképpen az analógiás, azaz függőleges gondolkodás alapjai.

Ez az alapja annak, hogy az asztrológiában egy bolygó vagy jegyszimbólum egész életterületekre vagy sorseseményekre tartalmaz kódolást. Nem kell ahhoz asztrológusnak lennünk, hogy a minket körülvevő világ kódjait visszafejtsük és hasznos információkhoz jussuk.

Mivel ez a blog leginkább az Ájurvédával foglalkozik, most egy ezzel kapcsolatos egyszerű kódra szeretném felhívni a figyelmeteket. Ez pedig egy színkód: a piros a tűz hordozója. Ahol megjelenik a piros szín, ott jelen van a tűz minőség valamelyik aspektusa is.

Tüzet tartalmazó legfontosabb fűszerünk a piros, csípős paprika. De sokaknak ég a gyomra tőle!

Az eper, a cseresznye, a meggy, a ribizli és a csipkebogyó pirosak, savakat tartalmaznak, a tüzet fokozzák. A növények közül a sárgarépa is növeli a pittát, ahogy a narancs színében ez kódolva is van.

A vörös húsok, a vörös lazac és a tojássárgája is nagyon sok tüzet tartalmaznak.

Az emberi testen megjelenő piros szín mindig tűz többletre utal. A gyulladásokat piros szín kíséri, de pl. a bőrön megmutatkozó bármilyen vörös folt, kiütés, pattanás a pitta dósa felszaporodására utal.

Ha látjuk, hogy valakinek vörös az arca, a szeme fehérje, netán az egész feje, biztosak lehetünk benne, hagy erősen tűztöbbletes. Neki nagy szüksége lenne a hűtésre.

Nézzük a vörös szín pszichológiáját: a nők esetében a vörös haj, a vörös körmök és a vörös ruha arról „beszélnek”, hogy az illető hölgy tüzes, aktív, szenvedélyes természetű. A férfiak pedig vörös rózsával és vörös Ferrarival hódítanak…

Ha még tágabban tekintjük át a világ jelenségeit, a szimbólumokban is megjelenik a vörös szín. A magyar zászlónkban is van vörös, de már az Árpádsávos zászló is ezt a színt tartalmazta. A magyarok mundán asztrológiai értelemben a Nyilas jegyéhez tartozik, ami egy tűz jegy. Az bizonyos, hogy szeretjük a forró érzelmeket, forrósító ételeket és nem is nagyon tudunk ebből engedni. Sajnos ennek megfelelően sok magyar hal meg szív és érrendszeri betegségben (pitta kibillentség). Ha szeretnénk ez ellen tenni, figyeljük a piros színt!