Itt a Kárpát-medencében viszonylag új-keletű dolog ez a –mostanihoz hasonló- kibírhatatlan hőség. Feszegethetnénk a klímaváltozás kérdéseit, de ezt a hozzáértőkre hagynám. Ami viszont tény, a nyaraink jóval melegebbek, mint 40-50 éve voltak. A fél évszázad nagyon rövid idő a test számára az alkalmazkodáshoz, talán ezért is szenvedünk ennyire a melegtől. Az Ájurvéda eszköztárában számos megoldást találunk a tűzenergia megfékezésére, ami most különösen aktuális, és nem csak a pitták számára.

A következő felsorolásban foglalnám össze a meleg csökkentő javaslatokat:

  • A nyers hűt, vagyis a nyers gyümölcsnek és zöldségnek mindig van hűtő hatása is, bármilyen ízű is legyen.
  • A „hideg ízek”: a fanyar, a keserű és az édes. Ezekkel, vagy ezek túlsúlyával érhetünk el hűtő hatást.
  • A melegben szívesen fogyasztjuk a savanyú ízeket is az üdítő, szomjoltó képességük miatt, bár az Ájurvéda szerint a savanyú íz fokozza a hőt (meleg íz).
  • Melegben természetesen mindenkinek bőséges folyadékpótlásra van szüksége, a dósájától függetlenül. A tisztított hideg víz, a zöldtea és a fanyar ízű „füvek” a legjobbak: menták, málnalevél, lucerna, hibiszkusz virág. Csinálhatunk egy számunkra kedvenc keveréket is, különböző arányban használva a felsorolt összetevőket.
  • A fanyar gyümölcslevek jól hűtenek: áfonyalé, gránátalmalé, feketeribizlilé, némi zellerszárral, vagy más fanyar zölddel turmixolva. Kiváló hűtő elixír!
  • Minden alkohol, a kávé és a cigaretta is melegít.
  • Gyümölcsök közül a leghasznosabbak meleg ellen az édes, édes-fanyar, édes-keserű íz kombinációk. Az itthon termő alma, áfonya, szilva, ananász, szőlő, körte, fekete ribizli, datolyaszilva és természetesen a dinnyék a legjobbak. Nagyon jól hűt a melegebb éghajlaton termő gránátalma, lime, édes narancs, füge, mangó és datolya.
  • A cseresznyét, a sárgabarackot és az őszibarackot érdemes eltenni befőttnek, mert a téli hidegben jól fog jönni a melegítő hatásuk. A citrom és a banán is melegít! Ezeket a gyümölcsöket – különösen főve – jobb, ha kerüljük.
  • A zöldségek közül vegyünk vissza a hagymák, a retkek, a chilipaprika, a torma mennyiségéből. A közkedvelt paradicsom is súlyosbítja a pittát a savasságánál fogva, és sajnos a mángold, a burgonya és a paprika is csak mértékkel ajánlott. Kedvencünk a lecsó = hagyma, paprika, paradicsom +szalonna összetétel pittáknak kicsit sem ajánlatos, mert minden eleme melegít.
  • A többi zöldség megfelelő a nyári melegben, de a karfiol, a zeller, az uborka és a tökfélék különösen jók.
  • „A lencse téli étel” halottam mindig otthon és ez így is van. A lencsén kívül a friss hüvelyesek megfelelő választások a fehérjebevitelre az egész nyár folyamán.
  • A magvakat is hagyjuk a hűvösebb évszakokra, olajtartalmuk jelentősen fűt. Kivételt csak a kókusz és a sózatlan napraforgómag képvisel.
  • Olajok közül is a kókuszzsírt részesítsük előnyben, de megfelelő a ghí, a vaj és a (finomítatlan) napraforgó olaj is.
  • A cukrok édes ízüknél fogva a hűtő kategóriába tartoznak. A legjobb a melegben a nádcukor, a gyümölcscukrok vagy a friss méz.
  • A savanyított tejtermékek a savanyúságuknál fogva melegítenek, nyáron inkább az édes sajtokat, tejszínt, túrót és magát a tejet használjuk.
  • A húsok mind növelik a pittát. A legtöbb hal, a vörös húsok, a kagylók nagyon melegítenek és a tojás sárgája is. Ha állati eredetű fehérjét szeretnénk, a szárnyasok és a tojásfehérje a kevésbé tűzfokozó.

A fűszereknek egy önálló írást fogok szentelni, mert a fűszer=fő-szer, vagyis maga a gyógy-szer.