Az idén nagyon lassan, sok esővel, sok párával, de mégiscsak beköszöntött a nyár! Nagyon vártuk már a bőrünket simogató napsütést, a meleg nyári estéket, a vízparti élményeket. Bár nem mindenki van ekkora lelkesedéssel a nyár iránt, és ők valószínűleg a pitta túlsúlyú emberek. Ha nehezen viseled a nyári hőséget, feltétlenül ajánlom neked ezt az írást!

A pitta maga a tűz, a hő és a fény.

Ez a dósa felel az emésztésért, ami nemcsak az étel, de a szellemi táplálék emésztését is jelenti. A testben a tűz hordozója valamilyen folyadék formájában, általában savként (gyomorsav, epe) jelenik meg, hiszen a tűz másként elemésztené a fizikai formát.

A pitta jellemző minőségei: meleg, könnyű, mozgékony, folyékony, éles, enyhén olajos, jellegzetes szagú, nedves.

Minden, ami a felsorolt minőségnek megfelel, a pitta dósát növeli: meleg idő, meleg ételek és italok, meleg ízek (csípős, savanyú, sós), könnyű híg levesek, virágteák, sport, utazás, mozgással járó munka, olajos magvak, növényi olajok, zsíros húsok, olajban sült ételek, az erős illatú vagy (mondhatnánk büdösnek is) erjesztett ételek, a kovászos uborka, savanyú káposzta.

A nedvesség is egy pitta jelleg: a meleg, nedves tenyér tipikusan az ő alkatukra jellemző. Minél több folyadékot vesz magához a pitta jellegű ember, annál inkább izzad. Egy vata típus hiába iszik ugyanannyit, szinte semennyit, vagy nagyon enyhén fog izzadni. (a kaphákra inkább a nyirkos hideg tenyér jellemző).

Nagyon figyelemreméltó megállapítás az, hogy a koncentráció is hőt termel! Gondoljunk erre, ha nyáron szellemi gyakorlást végzünk, jógázunk vagy a munkánk nagy koncentrációt igényel.

A pittának (mint minden más dósának) két időszaka van a nap folyamán: a nappali tűz (kb. 10-14 óra között és az éjszakai tűz (kb. 22-02 óra között) működik. A nappali tűz felel az ételek emésztéséért, az éjszakai tűz a benyomások, a látottak, az érzelmi élmények feldolgozásáért. Ha valaki ezekben az időszakokban visszatérő rosszullétet, kellemetlenséget érez, vagy éjszaka a fenti intervallumban rendszeresen felébred, biztos lehet benne, hogy valamilyen pitta kibillentsége van. Nagyon érdemes az ismétlődő jelekre felfigyelni!

Belegondoltál már abba, hogy a bőr is emészt? A pitta dósa egyik fajtája a „fényokozó tűz” emészti meg a bőrre kent olajokat, krémeket, gyógyszereket. Egyensúlyzavar esetén a bőr elszíneződik és kiütések jelennek meg rajta.

A fentieket összegezve nem csodálkozunk, hogy a pittákat viseli meg leginkább a nyári hőség. A nyári időszak legfőbb nyertesei a kaphák, rájuk a száraz-meleg jó hatással van. A vatáknak jó is, meg nem is a nyár. A meleg napsütés elűzi a szorongást és a vaták változékony emésztésére is kedvezően hat. Viszont a meleg szárít, és a vaták száraz alapjellegét súlyosbítja.

A nyári étkezésről és ételekről, a pitta harmonizálási praktikákról a következő írásban írok.