Sokan vagyunk úgy, hogy tudjuk, nem azt kellene ennünk, amit eszünk. Vagy nem annyit és nem akkor. Igen, tudjuk, hogy hizlal, hogy nem egészséges, hogy nem tesz nekünk jót. Százszor megfogadtuk már, hogy változtatunk, de mégsem megy. Miért olyan nehéz ez? Most ennek a pszichológiáját boncolgatom, a zodiákus jegyeinek segítségével.

  • Az első jegy a KOS, a kezdet. A földi életünk kezdete a születés, az első levegővétel. A születés a legnagyobb, legnyersebb erő és erőkifejtés. Az a kezdőenergia, ami minden növény magjának is van, aminek segítségével áttöri a földrétegeket, ha élni akar.
  • A második jegy a BIKA, a táplálkozás. Az újszülött életben maradásának fő ösztöni működése, hogy egyen. Az anyatej íze, az édesanya illata, melegsége az első biztos pont, a megnyugvás a születés gyötrelme után. A Bika jegyének a lényege a BIZTONSÁG, ami ebben a korai szakaszban egyet jelent a táplálkozással és az anya ölelő karjával.
  • A harmadik jegy az IKREK. Az Ikrek szól a világgal való kapcsolatba kerülésről, a gondolkodásról, a kommunikációról és a mozgásról. Egy kisbaba fejlődésében ez azzal a fázissal jellemezhető, amikor már érdeklődik, egyre mozgékonyabb és megfogja a tárgyakat. Figyel a beszédre, felfogja, megérti a dolgokat.

Amikor szeretnénk megértetni magunkkal, hogy egészségesen kell táplálkoznunk, egy ilyen intellektuális módon (3. Ikrek) próbálunk hatni magunkra, netán életünk párjára (ami még keményebb dió). Mint láttuk az evés-biztonság témánk egy korábbi (2. Bika), egy sokkal mélyebben gyökerező mozgatórugónk, ezért nem, vagy csak nagyon nehezen lehet észérvekkel felülírni.

Amit gyerekkorunkban kaptunk az édesanyánktól, aminek megszoktuk az ízét, állagát, hangulatát, a biztonság érzelmi élményével kapcsolódik össze bennünk. Vagyis nagyon leegyszerűsítve attól érezzük magunkat jól, amit már ismerünk, és megszoktunk. Sok súlyos táplálkozási betegség legvégső oka is éppen itt keresendő. Ha valakit étellel nyugtattak pici korában, azzal bizony előfordul, hogy felnőttként is evéssel próbál úrrá lenni a nyugtalanságán.

Mit lehet tenni? Úgy tudunk változtatni, hogy közben nagyon figyelünk erre a mélyről fakadó biztonság igényünkre. Első lépésként, csak életünknek abban a szakaszában kezdünk a táplálkozásunk megváltoztatásába, amikor elég stabilnak érezzük magunkat. Válás, haláleset, családi problémák esetén nem szabad magunkat egy átállással terhelni, mert biztosan kudarcba fog fulladni.

A másik „titkos fegyver” azon – az élelmiszergyártók által is felhasznált – kutatási eredményen alapul, miszerint mi emberek nem érzékelünk egy 5%-nál kisebb eltérést az ízek tekintetében. Ha szeretnénk a gyerekeinket leszoktatni a cukros ételekről, mindig egy picivel tegyünk kevesebbet, majd egy idő után még egy picivel kevesebbet. A péksütemények, a kenyér és sütik sütésénél is lehet a teljes mennyiség 5% -ában teljes kiőrlésű vagy más liszttípusokat is keverni és nem fog feltűnni a családnak. Ugyanígy emelhetjük a zöldségek arányát, vagy cserélhetjük le a tejet növényi tejekre.

A táplálkozással kapcsolatos témáink a védikus horoszkópunk 2. házaiban és a Bika jegyében jelződnek. Az esetleges evéssel kapcsolatos problémáinknak az okát is innen fejthetjük meg.