A sok csapadék hatására tömegesen jelentek meg a gombák az erdőkben, réteken, de még a kertekben is. Aki szeret gombászni, az most bőséges fogásra számíthat. Ez az írás egy másik gombafajtáról szól, de ennek a fajnak a jelenlétének senki nem örül. Számos egészségügyi probléma okozója és sok ember életének megkeserítője a candida (az egyszerűség kedvéért most így nevezzük a sarjadzó gomák leggyakoribb faját).

Elszaporodásának fő okát az antibiotikumos kezelések következményének gondoljuk, de ennél talán van még egy korábbi ok is. Nézzük ezt meg a candida kérdést ájurvédikus szemszögből is. Gombákkal találkozhatunk szinte mindenhol a minket körülvevő világban, de van néhány speciális feltétel, amelyek a gombák számára nélkülözhetetlenek:

  • A gombák élősködők, vagyis csak ott tenyésznek, ahol van min élősködni. 
  • A gombáknak sok nedvességre van szükségük, hogy a főként vízből álló testüket felépítsék. 
  • A természetnek egyszerű törvénye van: ami él az fejlődik, növekszik, ami nem így viselkedik, azt a természet lebontja. A lebontó folyamatokat a baktériumok és gombák milliárdjai végzik. Ez a dolguk.

A candida is „csak” egy gomba, pontosan ugyanezek a feladatok mozgatják, mint a többi fajtársait, csak az emberi testen belül.

Vagyis:

  • Ha van bennünk olyan táptalaj, amin lehet élősködni, örömmel sokasodnak.
  • Ha van bennünk pangó nedvesség és nyálka, még ideálisabb számukra az élettér.
  • Ha nem „annyira élünk”, vagyis gyenge az energiánk, az immunitásunk, ők egyre inkább élnek és virulnak.

Ezen a megállapítások továbbgondolása segíthet a velünk együtt élő nem kívánatos albérlők kilakoltatásában.

Vagy felépülünk, vagy leépülünk, nincs más alternatíva. Stagnálás nem létezik a természet rendszerében. Ha elég motiváltak vagyunk, ha vannak erős céljaink, ha tudunk örülni, alkotni és fejlődni, akkor élünk „eléggé”. Áramlik bennünk az energia –prána, csi-, az immunitásunk erős. Az energia hő is, megfelelő erősségű tűz. A tűz (pitta) és a szél (vata) felszárítja a pangó nedvességet és ezzel a gombák másik életfeltételét is elvetjük. Ha van erős emésztő tüzünk – agni – akkor olyan módon tudjuk megemészteni az ételt, hogy ne keletkezzen belőle erjedő, rothadó táptalaj az élősködők számára.

Tehát a candida elleni harc alap pillérei a következők:

  • Könnyen emészthető, egyszerű ételtársításokból álló fogások, aminek az emésztését tökéletesen meg tudja oldani a szervezetünk, és nem marad utánuk emésztetlen salak.
  • Tüzet és szelet fokozó fűszerek és gyógyfüvek alkalmazása a mozgó hő eléréséhez, ami segít felszárítani a szervezetben lévő pangó vizet és nyálkát.
  • Lelki síkon a minket ÉLTETŐ motiváció, lelkesedés, növekedés és fejlődés megindítása az élet bármely területén.

Az asztrológiában a gombák analógiai megfelelője a Plútó. A Plútó a gyökeres átalakulás, az átlényegülés, a legmélyrehatóbb folyamatok jelölője. Bármilyen testen megjelenő gomba figyelmeztet minket egy fontos átalakulás szükségességére, azt adott terület analógiájának megfelelően.