A „tej kérdésben” annyi szakvélemény és ellenvélemény született az utóbbi időben, hogy valóban nem tudjuk mit is gondoljunk a tej fogyasztásáról. Igaz-e, hogy a tej jó kalciumforrás? Vagy azok a kutatások igazak, amelyek cáfolják ezt? Igazuk van-e a vegánoknak, hogy sem húst, sem tejtermékeket nem fogyasztanak? Hogyan vélekedik erről az Ájurvéda? Ezt szeretném most megosztani.

Az Ájurvéda szerint alapvetően semmi nem rossz vagy jó, hanem valakinek jó, másoknak viszont nem megfelelő. Ez a megállapítás a világ minden jelenségre igaz. Egyes alkatok számára igenis jó a tej, ezek a vaták és a pitták. De a harmadik alkat számára – a kapháknak – valóban nem jó!

A szárazságra, nyugtalanságra hajlamos vatáknak hasznos táplálék a tej, megfelelő mennyiségű melegítő fűszerrel forralva. Nyugtatja és harmonizálja őket. A cselekvő, tüzes, jó emésztésű pitták mértékkel szintén fogyaszthatják akár fűszerek nélkül is. A nyugodt, vizesedésre, hízásra hajlamos kaphák viszont jobb, ha messzire elkerülik a tejféléket. Ők egyébként is hajlamosak a nyálkaképződésre és a hideg emésztésük nehezen birkózik meg a tej lebontásával. Az a megfigyelésem, hogy sokan közülük laktózérzékenyek és ösztönösen kerülik a tejféléket.

A tejfogyasztásnak fontos szabályai vannak, amit nagyon érdemes betartani:

  • A tej magában jó. Hiszen az anyatejjel táplálkozó baba sem „keveri” semmi mással.
  • A tej más állati fehérjékkel együtt mérget képez a szervezetben. A hússal különösen.
  • A tejre is vonatkozik, mint minden másra, hogy az „egész” a jó belőle. Az a jó tej, ami nincs tartósítva, homogenizálva, össze-vissza mahinálva. A legtöbb településen lehet termelői tejet kapni, amit csak forralni kell. Hiába zsírosabb, sokkal inkább emészthető, mint a dobozos társai. Azért mert EGÉSZ. (Nem utolsósorban újrahasznosított palackban vagy üvegben hozhatjuk el a termelőtől, amivel csökkentjük a hulladékképződést.)
  • Ha taknyos, nyákos betegségünk van, ne fogyasszunk tejet. A tej fokozza a nyálka termelődését, bármilyen alkatok is vagyunk. Kerüljük, amíg betegeskedünk.
  • A tej nem diétás étel. Hiszen az a lényege, hogy egy újszülött fejlődjön, növekedjen, hízzon tőle.
  • A megfelelő minőségű és megfelelően fogyasztott tej építi és táplálja az egész testet.

Végül egy rövidke recept egy zaklatott nap lezárására főleg a vaták számára:

Hozzávalók:

  • Késhegynyi fahéj, kardemom, kurkuma
  • Egy kávéskanál vaj vagy ghí
  • 2-3 dl termelői tej
  • Kevés barna cukor

A vajban vagy ghíben alacsony hőmérsékleten megpirítjuk a fűszereket, ezzel mintegy „megnyitjuk” őket. Hozzáöntjük a tejet, együtt felforraljuk, majd a végén ízlés szerint édesítjük. A kész ital melegít, táplál és nyugtat.