Ezt a bejegyzést azoknak ajánlom, akik az Ájurvéda alapját képező metafizikai háttér iránt is érdeklődnek.

Az Ájurvéda ezeknek a finomabb testek működésének a megértésével is foglalkozik, mert a lélek gyógyítása éppen olyan fontos, mint a test gyógyítása.

 

  •  Kauzális test. A lélek tere. Jellege mágneses, vonzása magnetikus.
  •  Finomtest (asztrális test, Hold test). Jellege elektromos.
  •  Fizikai test (elemi test). Jellege anyagi.

A finom test és a kauzális test tulajdonképpen az elme aspektusai. A kauzális test a formán és érzékelésen túli, mélyebb tudatküszöb alatti elmeszint. A finomtest a külső réteg, amely a megszokott érzékelési mentalitásunkat képezi.

A kauzális test az újjászületések során fennmarad, keresztülmegy a fejlődésen, de nem hal meg. Minden születéskor egy új finomtest manifesztálódik a kauzális testből, és az anyaméhbe lépve a fizikai test alapjává válik.

A fizikai test az ébrenlét állapotában működik, általa időben, térben elhelyezkedő formák világában élünk. A fizikai test életben tartásához durva elemeket kell bevinnünk, vagyis ennünk kell.

A finomtest az álom vagy az ihletett gondolkodás folyamán működik, mely testben a benyomások világában élünk. Az asztrális test határozza meg maga számára az időt és a teret, amint azt álmainkban sokszor megtapasztalhattuk. A finomtest táplálékai azok a benyomások (finom elemek), amelyeket az érzékszerveinken keresztül felveszünk. Ha egy teljesen steril, inger nélküli helyen lennénk, a finomtest elsorvadna.

 

finomenergia

A kauzális test a mély alvás és a teljes meditálás alatt működik, amely mentes az észlelt és elképzelt külső dolgoktól. A kauzális test nincs időben és térben formához, benyomáshoz kötve. Saját tulajdonságainak megfelelően teremti meg ezeket. Mélyebb gondolataink, oksági észleleteink táplálják, melyeken keresztül megteremtjük saját ideáljaink világát.

A halál esetén a fizikai test működése leáll, és a finomtest kezd működni. Az élet során összegyűlt benyomások, hatások előjönnek és általuk boldog vagy boldogtalan asztrális állapotokat él meg az ember. Amikor ezeket a benyomásokat elengedjük, az asztrális test is „lebomlik” és a kauzális test kezd működni. A mélyebb tulajdonságok, az életben összegyűjtött szeretet és bölcsesség feltárulnak, és rajtuk keresztül az illető kauzális állapotokat él át. Ez egy forma és tudatosság nélküli állapot.

Amikor ez is kimerül, a kauzális testből új asztrális és fizikai test indul meg, egy karmán alapuló újabb megtestesülésbe.

Forrás: Dr. David Frawley: Jóga és ájurvéda