A tavasz kapcsán írtam a szelekről, a tavaszi zöldekről, a tisztításról és most egy szintén aktuális tavaszi témát boncolgatok, ez pedig a fogyókúra. Ezt a sokféleképpen megközelíthető témát én az Ájurvéda logikáját követve járom körül.

Az Ájurvéda a három dósa működését veszi alapul (részletesebben itt olvashatsz róla). A dósák kódjait a testfelépítéssel kapcsolatban a következő kis táblázat foglalja össze:


vatapittakapha
testalkatvékonyizmosgömbölyded
fizikumgyengeátlagoserős fizikumú
testsúlysovány, nehezen hízikátlagos, lassan hízikhízásra hajlamos
étvágyváltozóerősnem nagy, de állandó
ritmusfürge, mozgékonycéltudatos, arányoslassú, megfontolt
kitartásfáradékonyközepesen kitartókitartó, szívós

Ismerünk olyan embereket, akik semmitől nem híznak, bármiből bármennyit ehetnek. Ők bizonyára vata túlsúllyal rendelkeznek. Vannak olyanok is, akik még egy pohár víztől is képesek hízni, bennük biztosan a kapha dominál. Az izmos, „kemény húsú” emberek dósa-arányában leginkább a pitta túlsúly jelenik meg.

Az Ájurvéda a következő hármassággal írja le az életfolyamatokat:

vatapittakapha
lebontás (katabolizmus)átalakítás (metabolizmus)felépítés (anabolizmus)

Ebből az alaptételből nagyon egyszerűen következik az, ha a felépítés több mint az átalakítás és lebontás, akkor hízunk.

Ha a lebontás több, mint az átalakítás és a felépítés, akkor fogyunk. Ezért van az, hogy a vata túlsúlyos ember nagyon nehezen hízik, mert a szervezete inkább lebont, mint épít. Manapság, amikor 10-ből 9 ember küzd súlyproblémákkal, hajlamosak vagyunk azt gondolni, milyen jó a vatáknak! Itt szögezném le, hogy egyik dósának sem jobb a másiknál, mindegyiknek megvan a maga előnye és a hátránya is. Kétségtelen tény, hogy a kapha túlsúlyos emberek számára nagyon nehéz a fogyás, mert az ő „kódrendszerük” a felépítésre van programozva. A pittáknak pedig az a veszélyük, hogy a fékezhetetlen étvágyuk miatt sokkal többet esznek, mint szükséges lenne, így lassan de biztosan ők is meghíznak.

Mit tehetünk tehát? Egyrészt ismerjük meg a saját alkatunkat, saját hajlamainkat. Ha kapha túlsúlyunk van (de ide tartoznak a kapha-pitták, a pitta-kaphák és akár a kapha-vaták is), ne akarjunk balerina vékonyságúak lenni. Nem fog menni! Biztosan van az életfeladatunknak egy olyan vonulata, ami miatt szükségünk van a kitartásra, stabilitásra, megfontoltságra.

Viszont ha mindenképpen fogyni szeretnénk, a fenti logikát követve, az Ájurvéda szerint van rá mód. Egyszerűen növelnünk kell a lebontást, a felépítéssel és az átalakítással szemben. Aki fogyni szeretne, időlegesen „vatává” kell válnia, és a lebontás túlsúlyba kerül.

Milyenek a vaták?

  • Először is nagyon mozgékonyak, gyorsak, levegősek.
  • Vagyis a gyors mozgások fokozzák a lebontást, pl fallabda, tenisz, pingpong, az aerobik,  spinning. A levegős mozgások könnyítenek (levegő= könnyű) pl. a futás, a kerékpározás, az akrojóga. Analógiásan az ejtőernyős ugrások is idetartoznak, mert az egy igazán levegős sport! A bátrak megpróbálhatják! 
  • Melyek azok az ízek, amelyek fokozzák a vatát, vagyis a lebontást?
  • Ezek a keserű, a fanyar és a csípős ízek. A keserűnek meg van az az előnye, hogy az éhségérzetet is képes csökkenteni. Nem hiába nagy kedvencek a fogyókúrázók körében a zellerszárat, zellert tartalmazó alma alapú levek, mert a zeller markánsan keserű zöldség. A fanyar ízeket a most szezonális salátafélék képviselik, gyümölcsök közül pedig leginkább a gránátalma (a többi alternatíváról az ízek oldalon lehet olvasni). A csípős retkek, hagymák jó barátai a fogyni vágyóknak, mert serkentő hatásukkal segítik a lebontást. 
  • Mi jellemző még a vatákra? Sokat beszélnek, könnyen lelkesednek, rengeteg információt vesznek fel és örökké nyüzsögnek.
  • Vagyis az érdeklődés, lelkesedés és a sok beszéd hozzájárul a fogyáshoz.
  • A vaták változékonyak, kiszámíthatatlanok és keveset alszanak.  
  • Ebből az következik, hogy tudnunk kell változtatni, tudnunk kell új helyzeteket teremteni, ha fogyni akarunk. A ragaszkodás, a múlthoz való érzelmi kötődés –ne nevessetek ki – de hizlal. Az állandó, megrögzött szokások szintén olyan tényezők, amelyek nem engednek fogyni. Egy kiszámíthatatlanabb napirend, egy kis összevisszaság fellazítja az életet és hozzásegít a súlycsökkenéshez. Egy nagy selejtezés, egy levegősebbé tett szoba átbillenthet a holtponton.
  • Gondoltál már arra, hogy a napkelte utáni alvás is hizlal? Amikor napkelte után túlsúlyba kerülnek a vízenergiák, már nem szabadna aludni annak, aki fogyni akar.

Összefoglalva: nincs az a csodapirula, ami hosszútávon tartós fogyást eredményezne, ha a következők tartósan jellemzik az életünket: ha mozdulatlanok vagyunk, ha zsúfolt kis helyeken telnek a mindennapjaink, ha felépítő édes ízeket fogyasztunk, ha egykedvűek vagyunk, ha nem próbálunk kilépni a megszokásainkból, ha nem mozgunk, ha ragaszkodunk elmúlt érzelmekhez, helyzetekhez, és ha 10-ig alszunk.

Találkozunk olyan emberekkel, akik rengeteget esznek, de közben fogyni szeretnének. Azt kérdezem, ha van egy tábortűz, amire egyre több fát pakolunk, kevésbé fog égni? Egyre kevesebb hő termelődik? Biztosan nem. Ha jó az étvágyunk és nem vagyunk szélsőségesen vata alkatúak, biztosan hízni fogunk. Az étvágy csökkentése, az emésztő tűz „lecsavarása” is szükséges ahhoz, hogy ne együnk többet a szükségesnél. A farkas étvágy ellen szintén a keserű, a fanyar íz egy cseppnyi édessel kombinálva a legjobb gyógyszer. Ez esetben a csípőset kerüljük.