Ezzel a bejegyzéssel nem leszek túl népszerű azok körében, akik szeretik a hagyományos magyar konyhát. Egyszer egy előadáson azt halottam, hogy „A magyar konyha egy halálos szenvedély”. Sajnos nem emlékszem, hogy kitől származik ez a bölcsesség, de mélységesen egyetértek vele.

Röviddel ezelőtt volt a Húsvét és ennek kapcsán írnám le, hogyan néz ki Ájurvéda szemszögből a mi tradicionális húsvéti menünk. Miből áll egy szokványos húsvéti tál? Sonkából és tojásból. Valószínűleg főleg füstölt sonkából, tarjából vagy más zsíros disznóhúsból. A tojás meg van főzve, de gyakran meg is töltik. Lehet a tálon kaszinótojás és különféle majonézes saláták. Esetleg a gazdagabb választék érdekében töltött sajt és sonkatekercs is.

Vagyis: hús + tojás + tejtermék.

Ez a számunkra megszokott és hagyományosnak számító ételpárosítás az Ájurvéda szerint nagyon-nagyon-nagyon nem jó! (Nem jó a kínai gyógyászat szerint sem, és a zsidó hagyomány is tiltja) A fehérjék keverése egy étkezésen belül rosszul emészthető, és mérgeket (amát) hoz létre. Ha esetleg egy ilyen összetételű étkezés utáni következő napon tompa fejfájással ébredünk, biztosak lehetünk benne, hogy a hús-tojás-tej kompozíció megmérgezett bennünket. A tompa fejfájás a nap folyamán akár az elviselhetetlenségig fokozódik , amit rossz közérzet és energiahiány kísérhet.

Az Ájurvéda alapvetően kerüli a húst, mert a buddhizmus filozófiájában benne van az ahimsza, a „nem ártás” elve. A húsevés témáját egy későbbi írásban fogom feszegetni, de most maradjunk a mi húsvéti menünknél. Mert mi magyarok (is) elég sok húst eszünk, és ami még ennél is nagyobb baj, hogy rosszul társítjuk.

Egy nagyon fontos alapelv – dósáktól függetlenül -, hogy ne keverjük az állati fehérjéket! A húst a tejtermékkel semmiképpen sem! Rengeteg emésztési problémának az alapja az emésztőrendszerben feldolgozatlanul rohadó hús-tej keverék. Ez a förmedvény aztán jó táptalaj az élősködőnek, ahonnan egyenes az út az allergiák és egyéb rejtélyes betegségek felé.

Ha szeretnénk meggyőződni arról, igaz-e mindez, próbáljunk 3-4 hétig úgy táplálkozni, hogy egyik nap tejfélét eszünk (kivéve a kaphák, mert nekik nem ajánlottak), másik nap húsfélét. Vagy esetleg egy húsos étkezés után (a szalámis kenyér is húsos étkezés) 6 óra hosszáig ne együnk tejterméket. Már ez a kis változtatás is érezhető pozitívumokat fog hozni az emésztésükbe, a közérzetünkbe, végső soron az egészségünkbe.

Végezetül egy közel sem teljes lista azokról a mindennapi ételekről, amelyek a fenti idézet alapján „halálos szenvedélynek” számítanak:

  • töltött káposzta tejföllel
  • sajttal töltött pulyamell
  • paprikás csirke
  • habart bableves füstölt csülökkel
  • tejszínes hússzeletek
  • húsok tejben pácolva
  • rakott krumpli (kolbász, tojás, tejföl)
  • és még sorolhatnánk…