Az emberi élet három fő szakasza a gyermekkor, a felnőttkor és az időskor. Minden életszakasz sajátosságai megfelelnek egy-egy dósának.

A gyerekkor a víz energiának (kapha dósa), a test építésének, az anabolizmusnak az időszaka. A testtömeg, a testmagasság folyamatos növekedésben van. Épülnek a csontok, a zsírszövet, az izomzat, a fogak és minden más testet alkotó elem. Ennek a növekedésnek a legintenzívebb időszaka a csecsemőkor, amikor a baba a születési súlyának az 5-szörösét is eléri. Ennek a korszaknak az étele az anyatej, a leginkább fejlődést segítő táplálék. A kapha jellegű gyermekkor azoknak a gyermekeknek okozhat kibillenést, akiknek a jellemző test-típusa egyébként is kapha túlsúlyt mutat. Ezek a gyermekek többet szenvedhetnek taknyos betegségektől, többet fájhat a fülük és köhögős, hörgős betegségek is jellemzőbbek lehetnek náluk.

A felnőttkor a pitta, azaz a tűz időszaka. A tűz=tesz, ahogy ez a magyar nyelvben is kódolva van. A felnőttkor a cselekvésről, az alkotásról, a megvalósításról szól. A tűz elemhez tartozik az átalakítás folyamata, a hő és a fény. A felnőttkor legveszélyeztettebbjei azok, akiknek jellemző test-típusa sok pittát tartalmaz. Az amúgy is intenzív, aktív emberek hajlamosak túlhajtani magukat, két végéről égetni a gyertyát. Ők azok az emberek, akik sajnálatos módon gyakrabban szenvednek balesetet, küszködnek magas vérnyomással, esetleg más szív és érrendszeri problémával.

Az idős kor a szél energia (vata), a lebontás időszaka. A test „összemegy”, az izmok elveszítik a tónusokat, a bőr tartása összeesik, lassan leépülnek a szövetek. A szél lebontó munkája megmutatkozik a testtömeg csökkenésében, az emésztés gyengülésében, a mozgási nehézségek megjelenésében. A sebek lassabban gyógyulnak, a test nehezebben regenerálódik, az idős ember fázósabb. Ebben az életkorban talán a vata túlsúlyos embereknek a legnehezebb. Az egyébként is száraz ízületek esetleg teljesen kiszáradhatnak, recseg-ropog a térd, a váll, a boka. A csontok súrlódása kopást okoz, ami súlyos fájdalmakat idézhet elő. A csípő alapvetően is a vata „pályája”, nem véletlen, hogy sok idős ember szorul csípőprotézisre.

Mit tehetünk, hogy ezeket a hatásokat csökkentsük?

A kapha túlsúlyos gyermekünknek taknyos betegségek idején ne adjunk tejtermékeket és vigyázzunk az édességekkel is. (Természetesen az anyatejre ez nem vonatkozik, mert az tökéletes a babának.)

A pitta túlsúlyos felnőttnek tudatosan kell fékeznie magában önmaga hajszolását és a forró érzelmeket. A tudatos önkontroll óvhatja meg egy végzetes infarktustól vagy esetleges karamboltól.

 A vata túlsúlyú embernek már fiatalabb korától védeni kell magát a szél szárító, leépítő hatásától, mert ha egy ízület teljesen elkopik, azt már csak protézissel lehet pótolni. A vata dósa féken tartása a megfelelő táplálkozással és életmóddal nagyon sokat segíthet egy fájdalommentesebb, emberhez méltó, értékes időskor megélésében.