Tavasz van, április. Ezt a hónapot azért titulálják bolondnak, mert nagyon változékony. Hidegből meleg, melegből hideg, eső, majd újra valami más következik az időjárásban. A változásokat szelek hozzák, hiszen a hőmérséklet különbségek a széllel egyenlítődnek ki. Az Ájurvéda szerint a testünkön belül minden természeti jelenség ugyanúgy működik, mint „kint”, csak mikro méretekben.

Mit tesz most a szél odakint az utcákon, erdőkben, földeken? Mindent megmozgat, szétfújja a hajunkat, letöri a száraz ágakat. Minden zugba beférkőzik, hordja a port és a szemetet. De legfőképpen kiszárítja a földeket, felszárítja a vizeket.

A testünkön belül is ugyanezeket csinálja. Kiszárítja a nyálkahártyákat, a bőrt, a beleket, az idegeket. A testünkben a „földnek” leginkább talán a belek felelnek meg. A belek fala éppoly gazdag élővilágban, mint egy erdei talaj. A bélflórát alkotó milliárdnyi bacilus és gomba is csak megfelelően nedves környezetben érzi jól magát. Köztudott tény, hogy a mi közérzetünk nagyban függ a bélflóránk állapotától, a kiszáradt bél kiszárítja a székletet, székrekedést és darabos nehéz székletürítést okoz.

A vaták, akikben egyébként is hajlamos a szélerő kibillenni, most fokozottan figyeljenek magukra. Szél ellen a legjobb orvosság az olaj. Olaj kívül és belül. Amennyiben a vata kibillenés tüneteit észleljük magunkon, olajozzunk! Menjünk el egy olajos masszázsra vagy kenjük be magunkat a hasunktól lefelé. A legmegfelelőbb erre a szezámolaj és a mandulaolaj, de keverhetünk hozzájuk szantál vagy wintergreen (Gaultheria procumbens) illóolajat a nyugtató, melegítő hatásuk miatt. Szintén nagy segítség egy-egy kanál szezámolaj megevése. Először talán idegenkedünk tőle, de érdemes kipróbálni, mert szinte azonnal segít.

A vata kibillenésének egyik korai jele az ok nélküli levertség, rossz hangulat. Ne menjünk el emellett a tünet mellett. A vaták harmonikus állapotukban lelkesek, törekvők és életvidámak. Ha az érzelmi állapotuk ok nélkül megváltozik, gyanakodjanak arra, hogy a vata felszaporodott. További figyelmeztető tünetek:

  • szúró, éles, hasogató fájdalom
  • görcs
  • zsibbadás
  • összehúzódások
  • reszketés
  • kiszáradás
  • fanyar szájíz
  • depresszió, feszültség, félelem
  • izgatottság, kapkodás, idegesség

Ezen tünetek megjelenésénél figyeljünk arra, hogy az étkezés meleg, nedves, lédús legyen és részesítsük előnyben az édes, sós és savanyú ízeket.