A három dósa finomabb megfelelőjének a neve a prána, tedzsasz és az odzsasz.

Ezek nem csak a finomabb testek, de a fizikai test vitalitására is hatással vannak.

Amíg a vata, pitta, kapha az egyes energiák kibillent formái, addig a prána, tedzsasz, odzsasz az egészséget, jól-létet segítik elő.

  • a prána a levegő finomenergiája, a légzésért, oxigénellátásért, keringés biztosításáért, motorikus működésért, érzékelésért felel
  • a tedzsasz a tűz finomenergiája, az érzelmi tapasztalások, gondolatok megemésztésében  játszik szerepet az enzimrendszer irányítása révén, vagyis főleg az anyagcseréért felelős minden szövettípusban
  • az odzsasz a víz finomenergiája, életerő tartalék, a hormonális egyensúlyt irányítja  és az autoimmun folyamatok felelőse

Ezek az erők kölcsönhatásban vannak, képesek egymásba átalakulni. Az odzsaszból lesz a hő (tedzsasz). A tedzsasz viszont képes elektromosságba (prána) átfordulni.

Erre a tulajdonságukra nagyon fontos odafigyelnünk. Ezek a finomenergiák betegséget nem okoznak, az viszont fontos, hogy egyenlő mennyiségben növekedjenek.

A megnövelt

  • prána lelkesedést, alkotókészséget, motivációt és alkalmazkodó készséget ad,
  • tedzsasz bátorságot, belátást, felismerést, jó ítéletalkotást eredményez,
  • odzsasz növekedést, fejlődést, belső békét, megelégedettséget, türelmet, magabiztosságot, folyamatosságot ad.

A prána felügyeli a toboz és agyalapi mirigy működését, például a növekedési folyamatokat, és az alvás ritmusát (az Ájurvéda a túl magas, vagy túl alacsony növekedést pontosan a vata kibillentségben látja)

A tedzsaszhoz tartozik a pajzsmirigy, a legtöbb anyagcsere betegség tedzsasz természetű.

A szaporodási rendszer betegségei – petefészkek, herék- odzsasz jellegűek. Az odzsasz a stressz kezelésében is szerepet játszik a mellékvese kapcsán.

Születésüktől fogva el vagyunk látva egy bizonyos mennyiségű pránával, tedzsasszal és odzsasszal. Fontos lenne nem pazarolni ezeket az „esszenciákat”, mert képesek akár egészen elfogyni, ami a testi folyamatok teljes összezavarodásához vezethet.