Az előző bejegyzésben a tavaszi zöldekről írtam, a keserű, fanyar és csípős ízek tisztító hatásáról. Ha tudatosan szeretnénk tisztulni, azért nem lesz elég 1-2 fej saláta a jó eredmény eléréséhez. A tisztításoknak sok fajtája létezik, de az bizonyos, hogy a legfőbb tisztító elem a tiszta víz, nagyon jók a híg levesek és a smootie-k.

A testünk tisztítása pontosan olyan, mint az otthonunk nagytakarítása. Ha egy szobát alaposan ki akarunk takarítani, először ki kell hordanunk mindent, ami mozdítható. Ennek a lépésnek felel meg a test tisztítása során a böjt. Ha nem eszünk, lassan kiürülnek az emésztőszervek és jöhet a belső nagytakarítás. Ha böjtölünk, a testben felerősödik a tűzerő (pitta) és a szélerő (vata) munkája. Gyorsabbá válik az átalakulás és a lebontás. Ez az oka annak, hogy az egyes dósák nem egyforma ideig böjtölhetnek. A vata és pitta alkatok max. 2-3 napig böjtölhetnek, mert ezután inkább árt nekik, mint használ ez a folyamat. A kaphák viszont akár 2-3 hétig is böjtölhetnek anélkül, hogy káruk származna belőle. A böjtnek több válfaja is van, de ebben a tavaszi időszakban érdemes a tisztító zöldeket is bevetni. A sokféle módon elkészíthető smoothie-k remek lehetőséget adnak a tisztítás elősegítésére. A tisztított vízzel turmixolt fanyar leveles zöldségek mintegy oldószerként mossák át az emésztőrendszert. A vaták fogják legrövidebbre a tisztítás idejét és némi édes ízt is adjanak a smootie-hoz. Ez lehet méz vagy barna cukor. A pitták hasonlóan járjanak el, ők fokozhatják a keserű arányát zellerszárral is. Egy pici cukor nekik sem árt. A kaphák lehetőleg ne édesítsenek, nekik a természetes fanyar és keserű ízek tesznek a legjobbat.

Itt meg kell állnom egy pillanatra és elmondani egy fontos dolgot. Ha tisztítunk, a szöveteinkből mérgek ürülnek. Ettől érezhetjük magunkat nagyon vacakul is. Fejfájás, nyomottság, rossz hangulat, kiütések, ingerlékenység, rossz szagok stb. kísérhetik ezt a folyamatot. Érdemes néhány napot tűrni, sokat inni és pihenni a tisztítás alatt, hiszen a testünk minden erejét arra fordítja, hogy takarítson! Ha nagyon rosszul vagyunk, legyünk tudatában, hogy nagy szükségünk van a tisztításra! A szobatakarítási hasonlatunkra visszatérve, ez az a fázis, amikor a felforgatott lakásunkban sokkal nagyobb a rendetlenség, mint előtte volt. Azután lassan minden kitisztul, visszakerülnek a bútorok a helyükre, jó illat és tisztaság lengi be az otthonunkat. A testünk is elvégzi a maga folyamatait, a folyadékok átmossák a szöveteket és kiürül a tél folyamán bennragadt sok salak és méreg.

Érdekes tény, hogy a keresztények is ebben az időszakban folytatják a húsvét előtti nagyböjtöt. Az ájurvédikus szemlélettel és a természet ritmusával ez teljesen egybecseng, mert a testnek ilyenkor van legnagyobb szüksége a feltorlódott vízenergiától (kapha) való megszabadulásra. Azt viszont nem javaslom, hogy böjtölés után húsvéti sonkát együnk! Valószínűleg a feltisztult emésztőrendszerünk nem is fogja kívánni a füstölt, nehéz húsféléket, habos édességeket, de talán még a kávéról, dohányzásról is könnyebben lemondunk.