Két dolog összekapcsolása az asztrológiában az Ikrek/Merkúr analógiájához tartozik. Az Ikrek levegő jegy és az Ájurvédában is a levegő elem fejezi ki a kapcsolódást. A levegő elem érzékszerve a tapintás, cselekvő szervei a kezek. Amivel kapcsolatba kerülünk, azt fizikai szinten megérintjük, megfogjuk, megsimogatjuk. Eggyel finomabb szinten, beszélgetünk vele és a hangunkkal teremtünk kapcsolatot (éter elem). A levegő mindent, mindenkivel összekapcsol, vagyis akivel „egy levegőt” szívunk vagy hasonlóan gondolkodunk, azzal már kapcsolatba kerülünk. A fenti tényekből kiindulva a kapcsolati betegségek a következők:

  •  az összes légzőszervi, tüdőt, légcsövet, orr-üreget érintő betegség. „Nem tudok veled egy levegőt szívni!”.
  •  a bőrbetegségeknek, bőr túlérzékenységnek bizonyos hányada mögött is a „ne nyúlj hozzám, ne érj hozzám” kapcsolati elutasítás munkál (másik része Vénuszi vagy Szaturnuszi analógiához tartozik).
  •  részben a hangképzés betegségei, és hallás betegségei is ide sorolhatók.

Amikor valaki kivonul a kapcsolatteremtésből, az először csak nem beszélget másokkal. Azután nem megy emberek közé, egyre többet kíván egyedül lenni. Egyre inkább nem érint meg semmit, és nem szereti, ha megérintik (gondoljunk az autista emberekre). A következő lépésben nem „kommunikál” a világ jelenségeivel, nem vesz észre semmit. Azután a saját testével sem kommunikál, megszakad a kapcsolata Önmagával. Legutoljára megszakad a kapcsolata az Univerzális Energiákkal. Ez az energia – nevezhetjük pránának vagy csínek -, amit légzés útján a tüdőnkön keresztül veszünk magunkhoz, éltet (életet etet) és tart fent minden létezőt.

Ha élni akarunk, tudnunk kell kapcsolódni.

Elsősorban kapcsolatot kell létesítenünk a legbelső Önmagunkkal. Ezután tudunk kapcsolódni a testünkkel, a gyógyítóval, a gyógynövényekkel, vitaminokkal, és bármilyen más számunkra szükséges anyaggal. Kapcsolat híján nem fognak működni, felszívódás nélkül távoznak a szervezetünkből.

Ha sikeresen kapcsolódtunk a legbelső Önmagunkkal, ez kapcsolatot fog szülni a világhoz. A testünkhöz, az ételekhez, a gyógyszerekhez, más emberekhez, a fizikai világ ezer csodájához. A saját magukkal való kapcsolatteremtésnek csak egy útja létezik, ha befelé figyelünk és ha lehetséges, minél többet meditálunk.

A horoszkópban a kapcsolódási minőségünket az Ikrek jegye, a benne álló bolygók, a 3. házak, a Merkúr helyzete és aspektusai írják le.