Részben igaz.

A friss, nyers, organikus zöldség és gyümölcs a maga teljességében természetesen egészséges, hiszen a vitaminok főzés nélkül mind épségben maradnak. Viszont nem árt néhány dologra odafigyelni a fogyasztásuknál!

A nyers zöldségek, de különösen a gyümölcsök „hideg” és „könnyű” jellegűek. A vaták és kaphák alapvető hideg jellegét még inkább súlyosbítják. Egy erősen vata vagy kapha jelegű ember számára a nyers ételek folyamatos fogyasztása sokkal inkább káros, mint egészséges. Ugyanez vonatkozik a legyengült, beteg vagy betegségből felépülő személyre is. A nyers ételt –pontosan a hidegsége miatt- nehezebb megemészteni, mint a főttet. Méregtelenítési célból a legtöbb ember számára hasznos az időszakos nyers étrend, különösen a tavasz végén, amikor a „zöld” ételek megjelennek a természetben is. A nyers gyümölcsök fogyasztásának időzítését és társítását sem szabad figyelmen kívül hagyni. A nyers gyümölcsöket legjobb az étkezések között magában fogyasztani esetleg melegítő fűszerekkel kombinálni. A meleg alkatok (pitták) viszont jól tolerálják a nyers ételeket, ők bátran fogyaszthatnak huzamosabb időn át nagyobb mennyiségben is.