A világ hideg és dermedt. A köd, a jég, a zúzmara az úr odakint. A felhalmozódott hideg-nedves jellegű minőség uralkodik a környezetünkben, ami a testi működésünkre is hatással van. A „kapha” típusú emberek azok, akik érzékenyebben reagálhatnak a téli időjárásra, akiket jobban megvisel a hideg és ilyenkor a súlyfelesleg is könnyebben felszalad rájuk. Főleg nekik szeretne segítséget nyújtani ez az írás.

Egy kapha többletű típusra jellemző lehet egy viszonylag testesebb, hízékonyabb alkat, de ehhez kitartó és terhelhető személyiség társul.  Mentális alkata nyugodt, elégedett, stressz hatására csendessé és blokkolttá válik. Elfogadó, hűséges, ragaszkodó és romantikus, de akár érzelgős is lehet. Fontos számára a család, a barátok, a közösséghez való tartozás. Nehezen lépi át a komfortzónáját, csak lassan követi az eseményeket, a változtatás nehéz neki. A szakítást, valaminek vagy valakinek az elvesztését nagy fájdalomként éli meg. A dühét nehezen fejezi ki, viszont együtt-érző és megbocsájtó. A kapha jellegű emberek küszködnek legtöbbször súlyproblémákkal és ha szinte semmit nem esznek, akkor is nehezen fogynak (az egyes dósák felismeréséről itt olvashatsz egy humoros írást).

A kapha dósa fő jellegei: hideg, nedves, tompa, nehéz, állandó, kemény, ragacsos, súlyos, lágy, lassú. Miután a mostani időjárásban több is megjelenik a felsoroltakból (hideg, nedves, állandó, lassú), ezért súlyosbodhat az egyébként is meglévő kapha kibillentség. A kapha dósa felhalmozódására a következő tünetek figyelmeztetnek:

  • túl sok váladék képződése
  • elhízás, elnehezülés, túl sok zsírszövet
  • ödémák, vízvisszatartás zavarai
  • hidegérzet
  • hurut
  • csökkent emésztési erő
  • légzési nehézségek, köhögés, megfázás
  • lustaság, nagy alvásigény
  • tompaság, érdektelenség
  • alacsony vérnyomás
  • lelassulás

Mit tehetünk ezeknek a cseppet sem kellemes tüneteknek az enyhítésére?

Fizikai szinten: a hideget meleggel egyensúlyozzuk, vagyis igyunk több meleg italt, együnk melegítő jellegű ételeket és használjunk több melegítő fűszert. Kerüljük a tél folyamán a hideg, cukros üdítőket, gyümölcsleveket. Iktassunk be 1-2 napos rövid böjtöt, mert a böjt felszítja a tüzet (pitta). Óvatosan fogyasszuk a tejtermékeket, mert azok fokozzák a kaphát.

Érzelmi szinten úgy segíthetünk magunkon, ha új lelkesítő célokat találunk. A lelkesedés belső meleget ad és kiránt bennünket a tespedésből. Ilyenkor érdemes tudatosan változtatni valami régi bevett szokásunkon, vagy valami olyat csinálni, amivel magunkat is meglepjük. A ragaszkodás elengedése akár egy nagyobb selejtezéssel, lomtalanítással is megvalósítható.

Az életmódunk legyen aktív, a tél ellenére is. Ne tespedjünk, hanem mozduljunk ki! A mozgás növeli bennünk a levegőerőt (vata), ami szárítja a felhalmozódott vizet. Egy jó kis síelés vagy téli kirándulás szinte „kiszellőztet” minket, minden pangót kisöpör belőlünk. Menjünk közösségekbe, korcsolyázzunk barátokkal, szórakozzunk, ha módunk van rá.

Ha mégsem sikerül egyensúlyba tartani a vízenergiát, szinte elkerülhetetlenül influenzásak leszünk a tél végére. A magas lázzal, orrfújással a testünk pontosan a felhalmozódott ártó víztől szeretne szabadulni. A kapha dósa kordában tartásának mikéntjeiről írok a következő bejegyzésben.