Segíti az emésztést, hőt termel, élénkít, megszünteti a pangást, szélhajtó, fokozza az anyagcserét, serkenti az izzadást, már kis mennyiségben is erős hatású.

  • hőhatása: meleg
  • ezen elemek alkotják: tűz és levegő
  • csökkenti a kaphát
  • növeli a vatát és a pittát

Túlzott mennyiségben kiszárítja és károsítja a tüdőt, és az egész testben gyulladásokat okoz.

A csípős ízből nincs túlzott mennyiségre szükség, a kaphák viselik el leginkább. A pitták, de főleg a pitta-vaták ne vigyék túlzásba.

A csípős íz legmarkánsabb képviselői a retek, ánizs, torma, mustár, cayanibors. fekete-bors.

Sok kedvelt aromás fűszer is a „csípős” kategóriát gazdagítja: bazsalikom rozmaring, oregánó, kakukkfű, szerecsendió, koriander (fanyar is), kömény (keserű is), babérlevél, majoránna, borsikafű, szegfűbors.

Szintén csípős a gyümölcsökhöz és tejfélékhez is jól használható fahéj (édes, fanyar is), gyömbér (édes is), kurkuma (keserű is) és szegfűszeg.

A főként teaként fogyasztott menták, csalán, eukaliptusz, kálmos (keserű is), lepkeszeg (keserű is), levendula, macskagyökér is fanyar-csípős besorolást kaptak.

De a magyar konyha két legfontosabb alapköve a hagyma (édes is) és a pirospaprika is csípős ízű.