A nyári szezonban 10 naponta készítek egy 5 literes üveg kovászos uborkát. Engedjétek meg nekem, hogy most az ájurvéda elvei szerint is bemutassam nektek ezt a közkedvelt savanyúságunkat, ami mellesleg nagyon jó méregtelenítő is. A cikk végén egy jól bevált kovászos uborka receptet osztanék meg veletek.


A pitta dósa (tűz) jellemzőinél a következő jellegeket találjuk: könnyű, meleg, csúszós, olajos, éles, bűzös. Amikor először találkoztam ezzel a felsorolással, a „bűzös” egészen megdöbbentett. Az ájurvéda kialakulásának korában még nem volt mikroszkóp, így nem tudhatták, hogy az erjedő dolgok nagy mennyiségű Lactobacillus acidophilust tartalmaznak. A fizikai jellemzőket figyelték meg és ez alapján következtettek az ételek gyógyhatásaira. Ami erjed – az erős szagú, kicsit csúnyább szóhasználattal élve bűzös.


Az erjedés tulajdonképpen a lebontás első lépése, egyfajta „emésztés”. A bacik előemésztik számunkra az élelmiszereket, megkönnyítve ezzel a mi emésztőrendszerünk munkáját. Ez történik a káposzta savanyítása közben és a kovász készítésekor is.


Az erjesztett élelmiszerek „erős szagú” jellegüknél fogva tűzfokozók, gerjesztik az emésztő tüzet. A pitták és a fogyókúrázók gondoljanak erre és csak mértékkel fogyasszanak erjesztett élelmiszert.
Az uborka frissen édes-fanyar ízhatású, csökkenti a vatát és pittát. Vagyis szélhajtó és gyulladáscsökkentő jellegű. Ha erjesztjük, az erjedés folyamatának és a hozzáadott fűszereknek köszönhetően tűznövelővé válik, serkenti az emésztést és tisztít. Minden erjesztett étel ennek köszönheti kiváló méregtelenítő hatását.


Most jöjjön a recept röviden. Nem bonyolult, csak az időzítésekre kell odafigyelni.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg közepes/kicsi uborka (jobb ízűek, mint a nagy magvasok)
  • 1 szál kapor (magvastól, levelestől)
  • 3 db babérlevél
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 darab torma
  • 10-15 szem feketebors
  • néhány szőlőlevél kaccsal és 3-4 db meggyfa levél
  • 2 ek só
  • 1 szelet kenyér (én kovászos kenyeret használok)


Egy 5 l-es befőttes üvegbe belerakjuk az összes hozzávalót és teleengedjük az üveget vízzel. Lefedjük és 2 napra napos (!) helyre állítjuk. 2 nap után ledobjuk róla a kenyeret és megkóstoljuk elég savanyú-e a leve. Az uborkák színének élénk zöldről fakó zöldre kell változniuk. Ha nem elég savanyú, akkor adunk neki még egy napot az erjedésre. Már nem kell tűző napon lennie, akár bevihetjük a konyhába is. A 3. nap után én 7 dl-es üvegekbe szoktam szedni a kész uborkát, ráöntöm az átszűrt levet. Ekkor még nem tökéletes az íze, de 1-2 nap hűtőben való állás után tökéletes lesz. Ropogós, ízletes, finom!