A sok-sok gyógyítási rendszer és módszer közül miért pontosan az ájurvédát helyeztem középpontba?

13+1 nagyon jó okom van erre:

  1. Elég sokan tesztelték már. Az elmúlt 6000 év alatt több millió ember gyógyult már vele. Ha nem működne, már régen elfelejtődött volna…
  2. Az őselemekig visszavezethető építőkockákból épül fel a rendszere. Minden megállapítás épül valamire, amit egészen az alapokig vissza lehet követni. Nem XY lefizetett szakértők (angol tudósok) állapítottak meg, hogy használ vagy árt.
  3. Nincs mellékhatása. Hacsak nem a tudatosság, amire szert tehetünk, ha napi szinten használjuk.
  4. Holisztikus, vagyis egységben kezeli az embert, nem ragad ki egyetlen szervet vagy betegséget. Test-lélek-szellem hármasságában gondolkodik.
  5. Erőssége a megelőzés, az egészségben való gondolkodás. Az egészség szabadságot ad.
  6. Ingyen van! Hiszen leginkább ízekkel, életmóddal egyensúlyoz. Ennünk így is-úgy is kell!
  7. Nem kell hozzá külső segítség, saját magunk gyógyítói lehetünk. Nem tart függésben senkitől. Ha betegek vagyunk és az ájurvédával szeretnénk gyógyulni, jól jöhet egy hozzáértő segítsége. De ha kisebb kibillentségeket szeretnénk gyógyítani, magunk is meg tudjuk oldani.
  8. Az embert egyéniségként kezeli, nem masszaként. Figyelembe veszi az egyéni alkatát és ahhoz igazítja a gyógymódokat. A „mindenkinek jó” és a „mindenkinek rossz” kategóriák nem léteznek számára. A teremtett világban mindennek helye és szerepe van, egy magasabb nézőpont szerint ilyen kategóriák nem is létezhetnek.
  9. Nem csak Indiában működik, hiszen az alapelemei minden éjhajlathoz és természeti környezethez adoptálhatóak. A gyógyításhoz mindenki a saját hazájában fellelhető, meghatározott tulajdonságú gyógynövényeket és ételeket is használhatja. De természetesen a tradicionális ájurvédikus szerek is kiválóak, hiszen évezredek tapasztalataira épülnek.
  10. Az ájurvéda alapelvei mérsékletességre tanítanak és a „nem ártás” (ahimsza) elvét követik. Akiknek fontos a Föld jövője, a környezet védelme, nagyon is követendőek ezek az alapelvek.
  11. További, szellemi tudatosságot építő „modulok” kapcsolhatók hozzá: a jóga, a pránajáma, a meditáció, stb.
  12. Az ájurvéda logikáját a magyar nyelv számtalan köznapi szóhasználata visszaigazolja (amit az eddigi írásaimban többször boncolgattam már). Ettől számomra még inkább hitesessé válik.
  13. A védikus asztrológia – a dzsottish- a Védák szeme. Az egyes ember személyes horoszkópjából sok olyan kód olvasható ki, melynek segítségével könnyű őt „összekötni” az ájurvédával. Számomra hatalmas segítség ez és egy stabil támpont a személyes konzultációkon.

+1. Utoljára, de nekem mégis talán a legfontosabb: ezzel sikerült sok-sok évnyi próbálkozás és kísérletezgetés után magamat is egyensúlyba hozni. Az én igen szélsőséges adottságokkal rendelkező alkatomnál is jól vizsgázott. Nagyon hálás vagyok érte!