A tavaszi szelek a hidegből a melegbe viszik az időjárást. A tél hideg-nedvessége lassan átalakul a nyár meleg-szárazságába. Az átalakulásoknál mindig megjelenik a szél, ami egyik statikus helyzetből a másikba viszi át a jelenségeket. A testünkben működő szél a vata dósában fejeződik ki. A vata túlsúlyos alkatoknak a szél és a huzat a legnagyobb ellenségük! A feltorlódott levegőenergia terheli az idegrendszert, szárít és bizonytalanná tesz. Labilis lesz az emésztés és nő a változékonyság. Ez az időszak viszont kifejezetten jót tesz a kapháknak. Ők a tél végén talán hosszan tartó taknyos időszakon estek át, de a szelek most segítenek felszárítani a nyálkát. Az időjárás változékonysága pozitívan hat a nyugalmat, megszokásokat kedvelő kaphákra. A pitták is jó érzik magukat. Még nincs meleg, a levegő felszítja a tüzet, ettől ők dinamikusak, inspiráltabbak lesznek.

Javaslatok az egyes dósáknak a tavaszi időszakra:

Vaták: kerüljék a szelet, vagy nagyon védjék magukat a szél szárító hatásától. Olajozzák a teljes testüket szezám, mandula vagy valamilyen más zsíros olajjal. Egy olajos masszázs csodát tehet. A testmozgásuk legyen mérsékelt, a futás, kerékpározás nem igazán javasolt a tavaszi szélben. Áprilisban indul az tavaszi hagymák szezonja, fogyasszák bátran a friss csípős zöldségeket a jobb emésztés érdekében. A különféle retkek is mehetnek bátran és számolatlanul.

Pitták: vigyázzanak arra, hogy a levegő által felszított tűz ne hatalmasodjon el. Lehetnek emiatt ingerlékenyebbek, könnyen dühbe jönnek és apró dolgokon is felhúzzák magukat. A mérgelődés, kötekedés „pitta méregre” utal. Remek időszak ez a pitta mérgek tisztítására. Az először megjelenő harsány zöld levelek, csalán, medvehagyma, korai saláták, spenót nagyon jó hatással van a felforrósodott májra. Egy nagyobb kirándulás közben gyűjthetnek az erdőkben friss leveleket, közben kifújhatják a felgyűlt stresszt.  A túlzott hagymaevést viszont kerüljék a pitta alkatúak.

Kaphák: legyenek minél többet levegőn! Használják ki a szél mozgékony, könnyítő jellegét, mozduljanak meg! Kezdjenek futásba, kerékpározásba, aktív tornába. Most könnyebb rávenniük magukat egy kis jótékony változtatásra. Selejtezzenek, próbáljanak megszabadulni a lakásukban összegyűjtött felesleges dolgoktól. Teremtsenek ezzel teret és levegőt. Ezzel az apró kis térrendezéssel új lehetőségek beáramlását segíthetik elő. A retek és hagymaszezont a kaphák is nyugodtan élvezzék, a csípős zöldségek nagyon jót tesznek nekik.